Akdeniz Bölgesi'nin incisi Alanya, olağanüstü güzel doğa görüntüleri arasına serpilmiş tarihi eserleriyle göz kamaştırıyor. Kilometrelerce uzanan kumsalları, renkli gece yaşamı, antik değerleri, tabiat harikası mağaraları ve doğa sporları ile tatil için ideal.
AKDENİZ'in eşsiz doğasında durağımız bu kez Alanya. Bu muhteşem coğrafyanın her şehrinde olduğu gibi Alanya'da da tarih, deniz ve yeşilin sunduğu huzur ile adeta yeniden hayat buluyorsunuz. Şehre girdiğinizde sizi ilk karşılayan, Alanya Yarımadası'nın üzerinde bir taç gibi kurulmuş olan 13. Yüzyıl'dan kalma muhteşem Selçuklu Kalesi'dir. Kalenin başladığı bu noktadan itibaren, Alanya sizi içine çekmeye başlayacaktır. Kaleden sonra en etkileyici yapılardan biri olan Kızıl Kule görülmeye değerdir. Alanya da diğer Akdeniz kentleri gibi tarihin derinliklerinden itibaren birçok uygarlığa evsahipliği yapmış. Zaten kente girdiğiniz andan itibaren tarihin birbirinden gizemli sayfalarına tanıklık etmeye başlıyorsunuz. Eğer "Tarihle baş başa bir tatil tam bana göre" diyenlerdenseniz, Alanya sizin için biçilmiş kaftan. Bölgeye sırasıyla Hititler, Yunanlılar, Romalılar egemen olmuş. Çeşitli istilalar ve savaşlarla harap olan kent, Romalılar'a yeniden inşa edilmiş. Kentin bilinen en eski adı ise "Coracesium". Bizans Dönemi'nde kente "Güzel Dağ" anlamında "Kalonoros" denilmiş. 13. Yüzyıl'da Anadolu Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat'ın kaleyi alması ile şehrin ismi "Alaiyye" olarak değişmiş. Bu muhteşem kent, 1471'de Osmanlı topraklarına katılmış. İlçenin isminin Alanya olması, Cumhuriyet döneminde Atatürk'e çekilen telgrafta, "Alaiye"nin yanlışlıkla "Alanya" olarak yazılmasıyla gerçekleşmiş.
9 TANE MAVİ BAYRAKLI PLAJI VAR SON birkaç yıldır, İngilizler ve özellikle Ruslar Alanya'ya yerleşiyorlar. Bu nedenle, kente girdiğinizde "Yabancı bir ülkeye mi geldim?" sorusunu kendinize sorabilirsiniz. Çoğu tatil yörelerinden farklı olarak, Alanya'nın merkezinde plajlar yer almakta. Alanya'nın Mavi Bayrak almayı başarmış 9 adet plajı bulunmakta, bunlar Botanik, Keykubat, Fuğla 1, Fuğla 2, Damlataş, Grand Kaptan, Kleopatra, Batı Titan, Köşdere. Tercihiniz güneşten kaçmaksa Alanya'da bunun için de alternatifler var. Kentin 15 kilometre doğusunda yer alan Dim Çağı Vadisi gölgelerin serinliğinde dinlenmek için ideal bir yer. Ayrıca Avsallar, kumsalları ile güzel bir tatil merkezidir. Alanya'dan Gazipaşa'ya doğru gidecek olursanız, karşınıza mükemmel kumsallar çıkacaktır.
İPEKLİ DOKUMALARI ÇOK ÜNLÜ TARİHİ bir liman olan Alanya'nın 30 kilometre doğusundaki Aytap, Roma kalıntıları korunmuş plaj ve koyları önemli bir gezi noktasıdır. Tipik Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Alanya'da, yaz aylarında aşırı sıcağa karşı tatilcilerin dikkatli olmasını öneririz. Yazın deniz suyu sıcaklığı 21'dir. Bölge çeşitli sportif etkinlikler için de çok uygundur. Rafting, triatlon ve plaj voleybolu Alanya'da en çok yapılan ve en ünlü sporlardandır. Dimçay Nehri üzerinde bulunan Alanya'nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki "Alraft Tesisleri" nde, bu sporu yapmak mümkün. Alanya'da yerli ve yabancı turistlerin hemen her türlü gereksinimlerini karşılayabilecek birçok mağaza bulunmaktadır. Yörede yetiştirilen ipek böceği ürünü ipek dokumalar çok ünlüdür.