Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 13 Ağustos 2006
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
100 milyon $ iştah kabarttı
Telif ücreti için mücadele veren 16 meslek birliği bulunuyor
Telif nedir?
MESAM'ın ücret tarifesi

Müzikal mafya

Telif Yasası sanatçıyı koruyacaktı ama olmadı. Mantar gibi 'hak arama' derneği türedi... 15 milyon dolar telif toplandı. Sanatçı tek cent alamadı.



ŞİMDİLİK 16 ÖRGÜT VAR
TELİF
Yasası çıktı, "Sanatçıya sahip çıkılacak" diye sevindik. Fakat işler öyle yürümedi. Bir meslek örgütü vardı; sanatçı hakkını o arayacaktı. 100 milyon dolarlık bir pazar oluştu, iştahlar kabardı, 15 örgüt daha türedi.

ÇAL-SÖYLE-OYNAT, HASILATI KAP
KISA
sürede çatışma başladı. Bu 16 dernek, Türkiye'de baskın düzenlenmeyen bar, pastane, disko, hatta market bırakmadı. Geçen yıl telif ücreti adıyla toplanan para 15 milyon dolar. Amaç belli: "Hak savunmak" değil, pastadan pay kapmak...

Sanat derneği enflasyonu...
EN büyük rekabet MESAM ile MSG arasında. Derneklerden bazıları: BESAM, İLESAM, EDİSAM... Sadece MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, bin 500 işletmeye dava açmış.

Telif kapmak için yarışıyorlar
50 metrekareyi aşan işyeri, radyo, CD ve kasetçalarla müzik yayınlarsa ya da radyo, TV kullanırsa, telif ödemek zorunda. Örgütler, önce sanatçıları üye yapma, sonra da Türkiye çapında telif ücreti kapma yarışına girişiyorlar.


***

100 milyon $ iştah kabarttı

Telif yasası ile birlikte ortaya çıkan 100 milyon dolarlık pazar, meslek örgütlerinin iştahını kabartıyor. Özellikle 15 milyon dolarlık telif ücretinin toplandığı müzikte, birlik sayısı 6'ya ulaştı.

Müzik, sahne sanatları ve edebiyatta eser sahiplerinin haklarını korumak amacıyla çıkartılan Telif Yasası'nın, sektör dernekleri tarafından adeta gelir kapısı haline getirildiği ortaya çıktı. 2005 başında değiştirilerek daha etkin hale getirilen yasayla ortaya çıkan 100 milyon dolarlık pazar, meslek örgütlerinin sayısını patlattı. Yasa çıkmadan önce sadece MESAM'ın faaliyet gösterdiği sektörde, bu dev pastadan pay alabilmek için yarışan örgüt sayısı 1 yılda 16'ya ulaştı. Özellikle, müzik sektöründe faaliyet gösteren birlikler arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Çünkü MÜ- YAP, MESAM, MSG ve MÜ- YORBİR gibi müzik birliklerinin son 1 yılda eğlence ve alışveriş merkezleri, hipermarketler, restoran ve otellere baskın yaparak topladıkları telif ücreti 15 milyon doları aştı. Ancak, sadece müzik alanındaki telif hakları için birden fazla kuruluşun hak iddia etmesi kafaları karıştırıyor. Aynı işyerine farklı meslek birlikleri tarafından ardı ardına baskınlar yapılırken, "Telif ücretini bana ödeyeceksin" kavgası yaşanıyor.

YETKİ KARMAŞASI...
Türkiye'de halen 5'i müzik sektöründe olmak üzere 16 meslek birliği bulunuyor. Meslek birlikleri 50 metrekareyi aşan işyeri, radyo, CD, kaset çalar, müzik yayını yapıyorsa veya radyo TV fonogramları kullanıyorsa, belirledikleri tarifeler doğrultusunda telif ücreti talep ediyor. Her meslek birliği farklı ücretlerden tarife belirlerken, çok sayıda meslek birliğiyle muhatap olmak zorunda kalan işyerlerinin de kafası karışıyor. Aynı eserle ilgili ayrı ayrı telif isteyen meslek birlikleri sanatçıları üye yapma konusunda da zaman zaman karşı karşıya geliyor. En büyük rekabet ise MESAM ile MSG arasında yaşanıyor. Bu kuruluşların sanatçıları telefonla arayarak üyelik teklifinde bulunduğu belirtiliyor.

BÖLÜNEREK ÇOĞALIYORLAR
Müzik sanatçılarına editörlük yapan Erdem Uyanık, iki birliğin toplam üye sayısının 9 bin olmasına karşın asıl üye sayısının ise sadece 2 bin olduğunu vurguluyor. Diğer üyelerin ise 'şişirme' olduğu yorumunu yapıyor. Erdem Uyanık, derneklerin üyeleri arayarak diğer dernekleri suçladığını belirtiyor. Pastanın büyüklüğü meslek birlikleri arasında bölünme de yaratıyor. Geçtiğimiz günlerde MÜ-YAP ve MÜYORBİR'den ayrılanlar yeni birlikler kurdu. Türkiye'de çok sayıdaki kuruluşa karşın, Avrupa Birliği ülkelerinde sadece birer telif kuruluşu bulunuyor. Örneğin, Almanya'da milyonlarca üyesi bulunan Geman ve Fransa'da ise sadece Sasem adlı kuruluş faaliyet gösteriyor.

'BİN 500 DAVA AÇILDI'
Meslek birliklerinin uyguladığı değişik tarife ve kriterler akıllarda soru işaret yaratıyor. Ticarethaneler 50 bin ile 150 bin YTL para cezası ve 4-6 yıl arasında değişen hapis cezasıyla yargılanıyorlar. Çünkü, noter tespit tutanağıyla telif bedeli isteyen birlikler, bu ücreti ödememekte direnen işyeri sahiplerinin doğrudan hapis cezası ve tazminat talebiyle cezalandırılması talebiyle yargıya başvuruyor. MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, şu anda bin 500'den fazla açılan dava olduğunu söylüyor.


ERKAN KIZILOCAK

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
Memura fark müjdesiPiyasaya 'Ben' öpücüğü
Ziraat'ten 699 milyon YTL...Boyner zararını % 77 azalttı
'İçkide yüksek vergi...Tefeci işi büyüttü, artık...
Ticaret canlandı sırada...Gazda diplomasi trafiği...
Genç işsiz sayısı 1.5...LPG ve otogazda yüzde 2 indirim
Zapsu'ya şimdi de rekolte...BP Alaska'nın yarısını...
Mücevheratçılar da dertli...Okul çantaları zam görmedi
Konutta ikinci dalgaGenç Turkcell'lilere...
PAPATYA
Su Su uyur ama hırsız uyumaz
Olur ama bu kadar da olmaz!.. Geçen yıl evleri soyulan Eda-Metin...
Üvey evlat muamelesi
Okan nerede kalmıştık?
İntikamın böylesi
İşe bay bay aşka hay hay
Böyle ayrılığa Can kurban
Utangaç sevgili
AKTÜEL
Lübnan'a Lübnan'a 5 bin Mehmetçik
BM'den 'ateşkes' kararı çıktı... 5 bin Türk askeri 'Barış Gücü'...
İngilizler ona hayran
3 güzel hostesin soyunma amacı
'Sıvı bomba' korkusu
Castro'dan mektup
'Barış Annesi' yoruldu
'Domuz eti' tazminatı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 31 C,Açık 24 C
ANKARA - Açık 35 C,Açık 17 C
IZMİR - Açık 35 C,Açık 18 C
ANTALYA - Açık 35 C,Açık 24 C
ADANA - Açık 33 C,Açık 25 C
EKONOMİ
IMKB E: 37.418,110 D:% 0,08
DOLAR S: 1,451 D:% -0,21
EURO S: 1,849 D:% -0,54
MAGAZİN
SPOR
GÜNE BAKIŞ
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Künye | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu