Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan Erdek; ılıman iklimi, sakin suları, upuzun altın renkli plajıyla Türkiye'de iç turizmin en eski merkezlerinden biri. Tarih ve doğasıyla bir zamanlar orta direğin tatil yeri olarak anılan bu ilçe, şimdi çok sayıda yabancı konuğu da ağırlıyor.
Balıkesir'in ilçesi olan Erdek, Marmara Bölgesi'nin Marmara Denizi'ne bir el gibi uzanan Kapıdağ Yarımadası'nda yer alıyor. İstanbul-Bandırma arası feribotlarıyla İstanbul'a daha da yakınlaşan Erdek; antik kentleri, temiz denizi, sessiz koyları ve kumsalları ile güzel bir turizm merkezi. Kuzey rüzgarlarına kapalı, doğal bir barınak durumundaki bölge, bu niteliğinden dolayı Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyor. Edincik altlarından başlayıp Çuğra'ya kadar uzanan Erdek sahilleri, Türkiye'nin en güzel sahillerinden. Çakıllı olmayan altın renkli kum şeridiyle kaplı bu sahillerin hemen her noktası kamp yerleri ve konaklama tesisleriyle dolu. Yazın son derece hareketli olan bölge, nüfusu 30 bin civarında olmasına rağmen kışın çok daha sakin bir kıyı kasabası halini alıyor. Ziyaretçilerinin oldukça büyük bir çoğunluğunu Marmara Bölgesi'nde oturan kesim oluşturuyor. Erdek Körfezi'ni en iyi görebileceğiniz yer Seyitgazi Tepesi'dir. Bu tepe aynı zamanda Dilek Tepesi olarak da bilinir. Erdek'in güneydoğusunda yer alan bu tepede, halk arasında Seyit Gazi'nin mezarı olduğuna inanılan bir de türbe vardır. Ayrıca bir kilise kalıntısı ve 3 tane mağara oa bölgede yer alıyor.
EVLİYA ÇELEBİ'NİN ADASI ERDEK kıyısının hemen 100 metre karşısında Zeytinliada bulunuyor. Evliya Çelebi'nin "Taam sofrası kadar küçük" dediği Zeytinliada, aslında bir adacık. Adını üzerinde bulunan zeytin ağaçlarından alan adada, şu an sadece çam ağaçları var. Bir mağaranın içinden çıkan şifalı kaplıcasıyla ün yapan adanın bu kaplıcası, yıllardır kullanılmıyor.
ROMA DÖNEMİNİN İZLERİ HALK arasında yaygın söylemiyle "Belkıs" olarak da bilinen Kyzikos, Erdek'e 9 kilometre uzaklıkta. Şehrin en görkemli yapısı ise Roma İmparotoru Hadrianus adına yapılmış olan tapınak. Bugün sadece tonozlu temelleri ile etrafa dağılmış mimari parçaları bulunan Hadrianus Tapınağı, şehrin Roma dönemindeki ihtişamı hakkında bilgi vermekte. Aşağı Yapıcı ve Hamamlı köyleri üzerinden gidilen bölgede, şehir surlarını ve yakınındaki tiyatro harabelerini de görebilirsiniz.