Sıkıntılı bir hafta daha geride kaldı. Para piyasalarında dalga durulmadı. Haftanın son günü dış piyasalardaki toparlanmanın etkisiyle endeks yüzde 5 yükseldiyse de haftayı ortalama yüzde 2.65 oranında kayıpla kapattı. Endeksin haftayı 38 bin 500 puanın üzerinde kapatması bu hafta için umutları artırdı. TMSF'nin Telsim satışında sağladığı dövizi piyasada satacağı yönündeki söylentilerle dalgalanan dolar ise bu haftayı da yüzde 4.27 oranında artarak 1.5400 YTL'ye yükseldi. 1.9650 YTL'ye yükselen Euro ise yüzde 3.97 kazandırdı. Dövizdeki yükselişe rağmen yatırımcıların yakından izlemeye başladığı altın bu hafta yatırımcısını üzdü. 31.50 YTL'ye satılan 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı geçen haftaki kapanışa göre yüzde 3.96, 213.00 YTL'ye gerileyen Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 5.33 oranında değer kaybetti. Altın fiyatlarındaki gerilemede dış borsalarda dolar/ons fiyatındaki düşüş etkili oldu.
Faizler artacak mı? Artık paranın yönünü dış piyasalardaki gelişmeler belirliyor. Özelikle de ABD'den gelen veriler İMKB'yi birebir etkiliyor. Dünya borsalarındaki son toparlanmada da yine ABD'den gelen veriler etkili oldu. ABD Nisan ayı tüketici fiyat endeksinin yüzde 0.6 oranında artmasıyla sarsılan dünya borsaları dün açıklanan çekirdek enflasyonu rakamlarıyla rahat bir nefes aldı. ABD'de, Nisan ayı çekirdek enflasyonu, beklentiler düzeyinde yüzde 0.2 oranında arttı. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, 12 aylık çekirdek enflasyon, Mart ayında yüzde 2'den, yüzde 2.1'e yükseldi. FED tarafından dikkatle izlenen çekirdek enflasyonun beklentiler çerçevesinde gerçekleşmesiyle biraz geriledi. Enflasyonun beklentiler düzeyinde gerçekleşmesi, FED'in Haziran ayında yapacağı toplantıda faizleri artırıp, artırmayacağı konusunda şüphe uyandırdı. Bu verilerle FED'in, faiz artırmayabileceği beklentisini güçlendirdi. Bu da piyasaların haftaya olumlu başlamasını sağlayacak önemli bir gelişme.
Hisse değişimi sürüyor Piyasalardaki dalgalanma, Borsa'da primli hisselerden kaçışı hızlandırdı. Özellikle de hedef piyasa değerine yakın işlem gören bankacılık sektörü hisseleri daha satıcılı bir seyir izledi. Şimdi piyasalarda döviz ve faizdeki artıştan olumlu etkilenecek şirketler talep görüyor. İhracat ağırlıklı çalışan ve nakit akışı yüksek şirketlerin önümüzdeki dönemde de bu beklentiyle ilgi görecek gibi görünüyor. Döviz fiyatlarında bu seviyelerin üzerinde rakamlar beklenmezken, yaz aylarında Borsa'nın dış piyasalara paralel yatay bir seyir izlemesi bekleniyor.