İnternette, "Bu mesajı arkadaşlarınıza gönderin, Microsoft şu kadar ödeyecek" yalanıyla e-posta adresleri ele geçirilip, başkalarına satılıyor.
Saadet zinciri gibi Bu aralar internette "Bu e-postayı başkalarına yollamanız halinde Microsoft size 243 euro ödeyecek" şeklinde bir eposta dolaşıyor. Elektronik postada, Microsoft'un bir deney yaptığı, alıcının posta kutusuna düşen mesajı başkalarına yollaması halinde kendisine para ödeneceği belirtiliyor. Yazılanlara "inandırıcılık" katmak için de "Bir arkadaşımın arkadaşı parayı aldı" gibi cümlelere yer veriliyor. Microsoft ise kesinlikle böyle bir çalışmaları olmadığını açıkladı.
Özel bilgileri topluyorlar! Açıklamada "Hoax" adı verilen bu tür mesajların "ödül, yardım" gibi asılsız içerikleriyle heyecan yarattığına dikkat çekildi. Bu yöntemle yoğun mesaj zinciri içinde geçen e-posta adreslerinin ele geçirilerek, daha sonra kullanıcılara istekleri dışında mesajlar (spam) gönderiliyor. Giderek yaygınlaşan bu sahte eposta zincirleri "yemleme" (phishing) olarak adlandırılıyor. Sistem, yasal bir kuruluş görüntüsü altında kullanıcılara sahte e-posta yollayıp, çalıntı kimlikle özel bilgi toplamaya dayanıyor.
Asılsız web adresleri Uzmanlar bu tür zincir e-postaların başkalarına iletilmeden ziyade silinmesini öneriyor. Çünkü e-posta adresinizin kimler tarafından görüleceğini denetleyemeyeceğiniz gibi, asılsız haber veya virüslerin yayılmasına farkında olmadan katkıda bulunabilirsiniz. Kötü niyetliler, bazen bilinçli yazım ve gramer yanlışlarıyla farklı web adresleri yolluyor. Örneğin www.microsoft.com yerine, www.micosoft. com veya Merkez Bankası'ndan geliyormuş gibi www.tcmb.gov.tr yerine www.tr.tcmb.gov yazabiliyorlar.