Pürüzsüz, dolgun ve yumuşak dudaklar, "güzel" olmanın ötesinde sağlıklıdır da. Özellikle ağzın köşelerinde görülen enfeksiyon riski, böyle dudaklarda görülmez. Virüsle geçen hastalıkların çatlamış dudaklarda yerleşmesi çok kolay olur. Nedenleri arasında yorgunluk, C ve B6 vitaminlerinin ya da pantotetik asidin eksikliği ve bağışıklık sisteminin zayıflığı sayılabilir. Böyle durumlarda, makyaj yapmayıp virüse karşı geliştirilmiş bir pomat kullanmak yerinde olur.
1- Gliserin, çatlamış dudaklara kısa süreli yumuşaklık kazandırır. Ama, uzun süre kullanılacak olursa, tahrişe ve hassasiyete neden olur. Eskilerin yaptığı gibi kakao yağı uygulamak çok daha iyi sonuç verir (bu yağı, pudranın altına uygulayabilir veya rujdan once sürebilirsiniz.
Diş fırçası ile fırçalayın
2- Eğer uçuk habercesi kaşıntı başladıysa ve evde de bir pomadınız yoksa, diş macunundan faydalanın. Ama ateşiniz de çıktıysa, bir tutam tuz eklediğiniz limon suyunu deneyin.
3- Dudaklarınızın doğal bir renge ve pürüzsüz bir yüzeye kavuşmasını ve o can sıkıcı, kuru kabuklardan kurtulmayı istiyorsanız, bir diş fırçası yardımıyla, her sabah dikkatlice fırçalayın. 4- Yüzünüzü nemlendirirken dudaklarınızı ihmal etmeyin. Dudaklarınıza da nemlendirici sürdükten sonra, tüm dudak çizgisi boyunca, masaj yapın. Çünkü bu bölge, ilk kırışıkların oluştuğu yerdir.
5- UV ışınlarına karşı koruyucu işlevi olan melanin maddesinden yoksun olan dudak derisi çok hassastır. Bu yüzden, korunmaları için, güneş filtresine ihtiyaç vardır. Erken yaşlanmalarını önlemek için bir diğer önlem, her gece yatmadan önce makyaj temizliği yapmaktır