'REFAH İÇİNDE BİR HAYAT...' Sosyal Güvenlik Reformu'nu TAKVİM'e açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu'ndan, emekliye müjde geldi: Emekliye refah içinde bir hayat sağlayabilmek için ikinci emeklilik projesini devreye sokacağız.
***
Çifte emeklilik şansı
Avrupa'da olduğu gibi refah içinde hayat için emeklilik çeşidi artacak.
Sosyal Güvenlik Reformu tam olarak uygulamaya girdikten sonra, emeklilerin aldıkları maaşla geçinebilmelerini sağlamak için "kamuda ikinci emeklilik" projesi devreye sokulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündükleri bu projeyi, tüm ayrıntılarıyla TAKVİM'e açıkladı:
'REFAH DÜZEYİ YÜKSELECEK' - Yaşlı nüfusumuz Avrupa'dan az ama onların olanaklarının yarısına bile sahip değiller. Yeni dönemde, emeklilerin refah düzeyi de artacak mı? Maaşlarıyla geçinebilecek duruma gelecekler mi? - Bizde genelde emekli aylıkları düşük. Çünkü aylıklar, çalışırken ödenen ücretler ile bağlantılı. SSK'dan örnek vereyim. Çalışanların büyük bölümü bize asgari ücret üzerinden bildirilir. Yaklaşık 3 milyon kişinin bildirimi, asgari ücret üzerinden. Asgari ücret üzerinden bildirdiği için ve insanın emekli aylığı da bütün çalışma hayatında kendi adına kesilen primlere göre olduğu için, emekli aylığı bağlama günü geldiğinde, bu düşük bildirilen primlerin cezasını vatandaş çekiyor. Ama şimdi bizim getirdiğimiz sistemde vatandaş bunu kendisi kontrol edecek. Çünkü o da bilecek ki, emekli aylığının oranı, bütün çalışma hayatı boyunca yapılan kesintilerle bağlantılı. Tabii bu da kafi değil. Dünya nasıl yapıyor? Dünya ikinci, üçüncü emeklilik sistemlerini hayata geçiriyor. Sadece kamu zorunlu emekliliği değil, onun yanı sıra bireysel emeklilik dediğimiz, gönüllü emeklilik dediğimiz, sektör emekliliği dediğimiz ikinci, üçüncü ayak emeklilikleri hayata geçiriyor. Sistem işlemeye başladıktan sonra bizim de belki kamuda ikinci ayak dediğimiz emeklilik sistemini hayata geçirmemiz lazım. - Nasıl olacak o? - Bunun için, çok cüzi miktarda bir prim almak sureti ile bir fon oluşturmayı düşünüyoruz. - Çalışanlar ikinci bir emeklilik için ayrıca prim mi ödeyecekler? - Veyahut da bu prim işverenden alınacak. Ya da çalışanımız kendisi bu zorunlu emeklilik dışında ilave bir şey istiyorsa, onun rızasına bağlı olarak ikinci sisteme prim kesintisi sağlanacak.
'PROJE ZAMAN ALACAK' - Kamu yoluyla ikinci emeklilik konusundaki proje ne aşamada? - Bu prensip olarak bizim, bürokrat arkadaşlarımızın kabullendiği ama zamanlama açısından henüz daha erken olduğuna kanaat getirdiğimiz bir proje. - Sosyal güvenlik reformu gerçekleşip, kurumlar tek çatı altında birleştikten sonra mı böyle bir şey gündeme gelecek? - Tabii, tabii. Yani onu hayata geçirip, yani sosyal güvenlik sistemimizin finansman açıklarını biraz daha azaltıp, bütçe üzerindeki yüklerini kaldırabilirsek o zaman işverenlerin bu maliyetlerini indirme konusunda da elimiz rahatlayacak. Dolayısıyla ikinci bir primi belki bu mevcut çerçeve içerisinde düşüneceğiz.