Hastalıklardan korunmak için vitamin ve minerallerden nasıl faydalanırız?
***
Kanserden koruyan maddeler
Beslenmemizle vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayamıyoruz. Bundan dolayı ihtiyacımız yönünde tamamlayıcılar almamız gerekiyor.
Mindell: Destek kuvvet şart Los Angeles'ta Pasifik Batı Üniversitesi'nde beslenme profesörü olan Dr. Earl Mindell, Prestij Yayınları'ndan çıkan son kitabı "Tamamlayıcıların Kutsal Kitabı"nda tamamlayıcıların yeni dünyasını anlatıyor. Dr. Mindell'a göre, beslenmemize ne kadar dikkat edersek edelim, vücudumuzun vitamin ve mineral ihtiyacının tümünü karşılamamız mümkün değil. Bundan dolayı ihtiyacımız hangi yönde ise onu karşılayacak tamamlayıcılar almamız gerekiyor.
Her biri farklı kullanılıyor Çoğu tamamlayıcılar, eğer başka türlü belirlenmediyse, günde 2 veya 3 kere yemeklerle beraber alınır. Bazı durumlarda aç karnına veya yemeklerden sonra da alınabilir. Uyku getiren ya da rahatlatan tamamlayıcılar sadece geceleri yatmadan önce alınmalıdır. Ancak, çoğu tamamlayıcılar sadece belli sorunlar için ya da belli şartlarda kullanılmalıdır. Örneğin soğuk algınlığı için kullandığınız tamamlayıcıları, bu durum geçtiğinde almanıza gerek kalmaz.
En ünlüsü betakarotenler Karotenoidler,meyve ve sebzelerde doğal renklerini veren maddelerdir. Bitki ve insanları çevredeki kanserojen maddelerden korurlar. Karotenoid ailesinin en ünlüsü beta karotendir. Vücutta gerektikçe A vitaminine dönüşür. Alfa karoten cildi, gözü, karaciğer ve akciğeri, serbest radikallere karşı beta karotenden 10 kat daha fazla koruyabilir. En iyi alfa karoten kaynakları; pişmiş havuç ve bal kabağıdır. Elinizden geldiği kadar koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve turuncu gibi karotenoid açısından zengin meyveleri yemeye çalışın.