Hangi ağrı, hangi hastalığın habercisidir? Nasıl tedavi edilir?
***
Her 4 kişiden biri boyun ağrısı çekiyor
Kronik ağrılar sıralamasında bel ağrısından sonraki sırayı alan boyun ağrıları, birçok nedene bağlı olarak, boyundaki doğal eğilimin bozulmasıyla oluşuyor.
Boyun ağrıları günlük yaşamda en sık görülen ağrılardan biridir. Kronik ağrılar sıralamasında bel ağrısından sonra ikinci sırayı alır. Boyun ağrısının toplumda görülme oranı yüzde 25 yani her 4 kişiden biridir. Omurgamızda; boyunda içe doğru, sırtta dışa doğru, belde içe doğru bir kavislenme vardır. Yani sağlıklı boyunda doğal bir eğim vardır. Bu eğimin bozulması ile boyun omurgasında başlayacak olan dejenerasyon, boyun ve kol ağrısının artmasına neden olur. Boyun ağrısının nedenlerini 3 ana gruba ayırmak mümkündür. * Mekanik, kas, iskelet kaynaklı olanlar * Boyun dışı bölgelerin hastalıklarında, ağrının boyun bölgesinde hissedilmesi (yansıyan ağrı) * Boyun bölgesinde yangısal, enfeksiyöz, tümöral hastalıklar
Kötü duruş Günlük hayatta boyun sağlığına uygun olmayan televizyon seyretmek, araba kullanmak, bilgisayarla çalışmak gibi her yanlış hareket ve duruş, yıpranmalara sebep olur. Disk, eklem ve bağ dokusundaki bu yıpranma, ağrının başlıca sebeplerindendir.
Boyun fıtığı İki boyun omuru arasında bulunan kıkırdak disk dokusunun omurilik ve kola doğru giden sinirlere doğru taşmasıdır. Kola doğru olanlarda; uyuşma, boyun ve kol ağrısı, kol kaslarında güç kaybı, ellerde hissizlik görülebilir. Omuriliğe doğru olan taşmalarda ise yürüme zorluğu, bacaklarda kuvvetsizlik, idrar şikayetleri görülebilmektedir.
Kireçlenme İlerleyen yaşlarda yıpranan ve aşınan kemikler zayıflarken, yeni oluşan kemik dokuları eklemlerin hareketlerini azaltır. Daralmış disk aralıkları, taşlaşmış bağlar, oluşan yeni kemikçikler sinirlere baskı yaparak ağrıya sebep olur.
Romatizma Vücudun bağışıklık sisteminin kendi hücrelerine savaş açması sonucu oluşur. Aslında romatizma tıpta yaklaşık 50 kadar bir dizi hastalığın ortak adıdır. Kas, kiriş, mafsal, kemik ve sinirlerde görülen güçsüzlük ve ağrıya neden olan hastalıkların tümüne birden romatizma denir.
Kemik erimesi Genellikle kadınlarda görülen kemik erimesinde, yaşın ilerlemesi ile kalsiyum içeriğini kaybeden kemikler zayıflayarak kolay kırılabilir hale gelir ve sonucunda ağrı oluşur.
Diğerleri Gerilim, stres, sigara, psikolojik sorunlar, omurilik ve sinirlerin geçtiği kanalların daralması, boyun tümörleri, omurilik tümörleri, kemik enfeksiyonları sıkça görülen boyun ağrısı nedenleridir.