Hangi ülke hangi vasıflarda eleman arıyor. Başvuru telefonlarıyla...
***
Nitelikli göçmen
Almanya'da yürürlüğe giren yeni göç yasası ile başta bio-teknoloji olmak üzere yüksek nitelikli işçilere kolaylık sağlanması amaçlanıyor.
Almanya, özellikle Türkler için çok önemli bir ülke. Yıllar önce davullarla zurnalarla bu ülkeye binlerce vatandaşımızı göndermişiz. Almanya'nın yeniden inşası için çalışan Türkler bugün çok önemli yerlerde bulunuyor. Yıllardır izlediği göçmen politikasını değiştirme kararı alan Alman hükümeti, artık kalifiye elemanları ülkesine kabul etmeye başladı.
ÇALIŞMA AMAÇLI GÖÇ Temmuz 2004'te Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen "Almanya'ya Göçün İdaresi ve Sınırlandırılması ile Avrupa Birliği Vatandaşlarının ve Yabancıların Almanya'da İkametlerine ve Entegrasyonuna İlişkin Yasa" (kısaca: Göç Yasası / "Zuwanderungsgesetz"), Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi tarafından da 9 Temmuz 2004 günü onaylandı. Yasa 01 Ocak 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Çalışma Amaçlı Göç alanında yasa özellikle 3 grubu ilgilendiriyor: Yüksek okul ögrencileri, üstün nitelikli iş gücü ve serbest meslek sahipleri. Öğrenciler şimdiye kadar olduğu gibi, bundan böyle de öğrenim amaçlı oturma izni ("Aufenthaltserlaubnis zu Studienzwecken") alabilecek. Bir işin sağlanması ise ekonominin o anki ihtiyaçlarına bağlı olacak, aynı zamanda iş piyasası da dikkate alınacak. Üstün nitelikli yabancıların Almanya'da yaşaması ve çalışması bundan böyle daha kolaylaşacak. Onlara bunun için Yerleşme İzni "Niederlas-sungserlaubnis" denilen izin türü verilecek. Bu gruba, özel uzmanlığa haiz bilimadamları, öğretim görevlileri ve öğretmenler ile fevkalade bilimsel çalışmaları bulunan kişiler, uzmanlar ve yönetici kadrosunda seçkin mesleki tecrübeye sahip olup belirli bir asgari maaş ibraz edebilecek kişiler dahil olacak. Bu izin türünün verilebilmesi, herhangi bir alanda işgücü ihtiyacının doğmasına, devletlerarası anlaşmalara ya da çıkarılacak olan yönetmeliklere bağlı. Aynı zamanda, Almanya'daki yaşam koşullarına uyum ve devlet yardımı olmadan geçimini sağlayabiliyor olma durumu da aranacak.
İŞLEMLER BASİTLEŞTİRİLDİ Serbest meslek sahipleri, yapmak istedikleri işte Almanya'nın çıkarı ya da bölgesel ihtiyaç görülmesi halinde ve bu işin ekonomi üzerinde olumlu etkilerinin olacağı beklentisi oluşursa, süresi sınırlı oturma izni ("befristete Aufenthaltserlaubnis") alabilecek. İzin alma işlemleri yabancı başvuru sahipleri için bariz şekilde basitleştirildi. Bundan böyle tek bir resmi kurum hem oturma izinlerine, hem de çalışma izninin hak edilip edilmediğine karar verecek. Yurtiçinde bu kurum ilgili yabancılar dairesi, yurtdışında da Almanya'nın temsilcilikleri (büyükelçilikler ya da konsolosluklar) olacak.