Kart borcu yüzünden sıkıntıya düşen vatandaş; taksitle aldığı altın ve beyaz eşyayı değerinin altında satıp sıcak para sağlarken, borcunu da katlıyor...
***
Kartta '40' takla!
Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı araştırmaya göre, kredi kartı borcunu ödeyemeyen ya da borçlarına taze kaynak arayan tüketiciler, olmadık yollara başvuruyor... Vatandaşların düştüğü zor durumdaki çırpınışlarına ışık tutan araştırmada, vahim durum şöyle anlatılıyor: Nakit para ihtiyacı duyan vatandaş kuyumcuya gidip 'ray bilezik' almak istediğini söylüyor ve fiyatını soruyor. Vatandaş 282 milyon lira olduğunu öğrendiği ray bileziği kredi kartıyla 10 ay taksitle almak istediğini ifade ediyor ve kuyumcudan bu şartlarda bileziğin fiyatının ne kadar olacağını soruyor. Kuyumcu, altının vadeli vadeli fiyatının 336 milyon lira olacağını öğreniyor.
2 DAKİKADA 66 MİLYON ZARAR Vatandaş, kredi kartını veriyor ve altını taksitlendirerek alıyor. Sonra da aynı kuyumcuya 336 milyon liraya taksitle aldığı altını, ikinci el olarak 270 milyon liraya peşin satıyor. Tüketici bu alışverişten 2-3 dakikada 66 milyon lira zarar etmesine karşın, yıllık yüzde 150'lilere varan kredi kartı faizinden daha az bir bedel ödüyor. Altın kredisinin maliyeti ise yüzde 30'larda kalıyor.
KARA LİSTEYE UZANAN YOL Vatandaş aynı yöntemi kullanarak altının yanı sıra kredi kartıyla beyaz eşya alıyor, spot piyasada değerinin çok altında satıp nakit para elde ediyor. Hangi yöntemi kullanırsa kullansın, tüketici eline geçen sıcak parayı genellikle kredi kartının aylık ödemesinde ya da diğer ihtiyaçlarında kullanıyor. Ancak bu ve diğer yöntemlerle elde edilen sıcak para, daha sonra vatandaşın kart borcunu kabartmaktan başka bir işe yaramıyor. Sonuç olarak, vatandaş günü kurtarıyor ancak, borçlar katlanıyor. Yüksek faizlerle bir süre sonra hiç ödenemez hale geliyor. Beyaz krediyi kullanan vatandaşın ismi kara listeye ekleniyor.