HAZIRLANIŞI İnce doğranmış soğanı yağda hafif kavurun. Küp şeklinde kesilmiş domatesi ekleyin. Barbunyayı, tuz, şeker eklediğiniz suda haşlayıp, suyunu süzün. Kalan barbunya suyunu (1 bardak olmalı), ceviz içi, ekmek içi ve dövülmüş sarımsakla blendırda çekin. Sosa sütü ilave edin. Cevizli sosun dörtte birini fasulyeye karıştırın. Kalanını fasulyenin üzerine dökün. Üzerini süsleyerek servis yapın.
MALZEMESİ (4 kişilik) * 1 kg barbunya fasulyesi * 1çay bardağı zeytinyağı * 2 adet kuru soğan, 3 domates * 1.5 su bardağı su * 200 gr ceviz, 1 fincan süt * 2 dilim bayat ekmek içi * 3 diş sarımsak, tuz * 1 tatlı kaşığı şeker
Aşure
HAZIRLANIŞI Buğday, fasulye ve nohudu ayıklayıp akşamdan suda ıslatın. İncir, kayısı ve üzümü de iyice yıkayıp ıslatın. Buğdayı büyük bir tencerede, 30 bardak su ile kısık ateşte 4-5 saat pişirin. Sonra da yıkanmış pirinç ve 1 bardak süt katın. Haşlanmış fasulye ve nohudun kabuklarını çıkartın. Hafif haşlanmış kayısı ve incirleri de küçük parçalara bölün. Üzümleri hafifçe haşlayın ve hepsini aşureye katın. Şeker, kıyılmış cevizin yarısını da ekleyip 15 dakika kaynatın. Aşureyi, kaselere paylaştırın. Biraz soğuduktan sonra üzerini fıstık, kuş üzümü, fındık ve cevizle süsleyin.
MALZEMESİ (10 kişilik) * 500 gr aşurelik buğday * 1'rer çay bardağı pirinç, kuru fasulye, nohut * Yarım su bardağı çekirdeksiz üzüm * Yarım su bardağı ceviz * 6-7 adet kuru kayısı, incir * 1 bardak süt, 1.5 kg toz şeker * Üstü için 2 çorba kaşığı helva fıstığı * 1 kahve fincanı kuş üzümü * 1 çay bardağı kavrulmuş fındık * 1 çorba kaşığı yeşil fıstık, gül suyu
Sebze Yemeği
HAZIRLANIŞI Bir tencerede az miktar sıvı yağda kavurduğunuz 2 yemek kaşığı salçanın içine eti ilave edin. 5 dakika kadar çevirin. Sonra küçük parçalara ayrılmış, kabak, brokoli ve domatesi tencereye ekleyin. Baharatlarını ve suyunu da ilave ederek pişmeye bırakın. Ayrı bir tencerede pilavı sade olarak pişirin. Etli sebze yemeği le birlikte servis yapın.
MALZEMESİ (4 kişilik) * 1 su bardağı Amerikan pirinci * 1 kg kabak * 1 kg domates * Yarım kg brokoli * Yarım kg kuşbaşı et * 2 yemek kaşığı salça * Tuz, karabiber, kırmızıbiber