Regl düzensizliğinde nedene yönelik tedavi KADIN üreme sistemini kontrol eden hormonlar çok hassas dengelere sahip olduğu ve pek çok faktörden kolayca etkilenebildiği için, doğurganlık çağında adet kanaması düzensizliklerine ve beklenmeyen kanamalara sık rastlanıyor. Doğru tedavi yapılabilmesi için doğru tanı koymak şart. Tanı aşamasında jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılmalı, gebelik testi yapılarak gebelik ihtimali elenmelidir. Özel durumlarda ve tekrarlayan kanama düzensizliklerinde hormon tahlilleri, rahim iç tabakası örnekleme yöntemleri, magnetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi gibi daha ileri incelemeler yapılmalıdır. Çocuk isteyenlerde ise yumurtlamayı uyarıcı tedaviler ile birlikte altta yatan neden yönelik tedaviler uygulanıyor. İlaç tedavi ile genellikle başarı sağlanıyor. Nadir durumlarda endometrial ablazyon denilen rahim iç tabakasının tahrip edilmesi veya rahmin alınması gibi operasyonlar uygulanabiliyor.
Sigara, alkol, çay ve kahveden uzak durun SAĞLIK Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; 65 yaş üzeri kişilerde yoğun olarak görülen, beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketiminin kısıtlanması gerektiği vurgulanarak, sofrada yemeklere tuz eklenmemesi ve tuz ilave edilmiş geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulması önerildi. 65 yaş üstü kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunlarının diğer yaş grubundakilere göre daha yüksek olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle yaşlı bireylerin günlük sıvı tüketimini artırmaları ve günde 8-10 bardak sıvı tüketmeleri tavsiye edildi. Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketiminin herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkardığı kaydedilen açıklamada; ıhlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorbanın yaşlı bireyler için uygun içecekler olduğu bildirildi.
Çam sakızı, astım ve boğmacaya iyi geliyor ÇAM sakızında reçine asidi, kolafan, çam katranında; fenol türevleri, reçine asidi, çam yaprağı esansında; silvestren, kadien, terpineal, pinen, bornil asetat, kabuğunda; tanen, çam fıstığında sabit yağ, protein, selüloz içeren çam ağacı astım ve boğmacaya yararlı. Kullanım şekli ve dozu: 75 gr çam filizi akşamdan 1 litre suya konulur. Sabahleyin kaynatılıp, 10 dakika demlendirilip balla tatlandırılarak günde 2 kahve fincanı içilebilir. Solunum ve idrar yolları mikrobik hastalıklarında çam sakızı veya çam terebementi esansı günde 1-2 gr içilebilir. Çam reçinesi haricen de kullanılır. Çamlık yerler çiçek hastalığı ve vereme tutulmuş hastalara çok iyi gelir. Not: Böbrek hastalarına zararlıdır. s