İnkılap Tarihi ders kitabından, Atatürk'ün 10. Yıl Nutku ve Türk bayrağını anlatan bölüm çıkartıldı... Merak ediyoruz, bunlardan kimler rahatsız oldu!.
BUNUN İZAHI YAPILAMAZ Şimdi kimse, bu skandalı "Teknik bir hata yapılmış" ya da "Gözden kaçmış" diye izaha kalkışmasın. Birlik ve beraberliğe bu kadar ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde kafasını İnkılap Tarihi kitaplarına takanları, millete havale ediyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullara dağıttığı 'İlköğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük' kitabının yeni baskılarından, Mustafa Kemal Atatürk'ün '10'uncu Yıl Nutku' çıkartıldı.
İSYANIN ADI DEĞİŞTİRİLDİ Rezillik bununla da bitmedi. Sanki Şeyh Sait İsyanı bütün Doğulu insanların katıldığı bir hareketmiş gibi, ayaklanma ile ilgili kısmın başlığı 'Doğu İsyanı' olarak değiştirildi. Kitabı değiştirenlere bunlar da az gelmiş olacak ki bir önceki kitapta bulunan Türk bayrağı ve Gaziantep savunmasının sembol ismi Şahinbey ile ilgili bölümler de kitaptan atıldı. Şimdi bunu yapanlara sormak lazım: Nutkun nesi rahatsız etti sizi?
Tarihe geçen nutuk kitapta yok! Atatürk'ün, 29 Ekim 1933'te, Cumhuriyet'in 10. yılı kutlamalarında Ankara'da yaptığı tarihi konuşma, 10. Yıl Nutku olarak tarihe geçti. Atatürk konuşmasını, "Türk Milleti" diye başlayıp, "Ne mutlu Türk'üm diyene" diye bitiriyor.
***
Nutuk aranıyor!
Atatürk'ün 10. Yıl Nutku, ilkokul kitaplarından çıkartıldı 'Şeyh Said Ayaklanması' ise 'Doğu Ayaklanması'na döndü.
Yeni müfredat eğitim-öğretimde birçok değişikliği beraberinde getirirken, ders kitaplarındaki farklılık da dikkatten kaçacak gibi değildi. İlköğretim 8. sınıflarda okutulan "Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük" kitabının bu yılki baskısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 10. Yıl Nutku yer almadı. CHP Balıkesir Milletvekili Orhan Sür, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e 3 ayrı soru önergesi sunduğu bu konuyu meclis gündemine taşırken, Bakan Çelik'e "Yüce Atatürk'ün çok sevdiği ulusuna yol gösteren ve yokluklar içinde 10 yıla sığdırılan başarının büyüklüğünü anlatan bu önemli söylevin cumhuriyetimizin ve geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımıza öğretilmesinde acaba hangi sakınca bulunmuştur?" şeklinde soru yöneltti.
GEÇEN YIL YAZILANDAN FARKLI Ancak kitapta yapılan değişiklikler bununla da sınırlı kalmamıştı. Aynı kitabın 2004 baskısının 125'inci sayfasında yer alan 'Şeyh Said Ayaklanması' ile ilgili kısmın başlığı, bu yılki baskıda 'Doğu İsyanı' olarak değiştirilmişti. Yani bir bakıma bir kişi ve beraberindekilerin oluşturduğu ayaklanma, Doğu'daki tüm halka mal edilmişti.
BAYRAK VE AÇIKLAMASI DA YOK Aynı kitapta ayrıca geçen yıl Türk bayrağı ve altında bayrağın anlatımı varken, bu yılki baskıdan bunun da kaldırıldığı görüldü. Aynı kitabın 90'ıncı sayfasında "Antep savunması ve Şahin Bey" yer alırken, yeni baskıda bu bölümün de bulunmaması dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in en kısa zamanda CHP Balıkesir Milletvekili Orhan Sür'ün TBMM'ye sunduğu soru önergesine bir cevap vermesi bekleniyor.