CİNSEL yolla bulaşan hastalıklar önemli ve sağlık yönünden pek çok zararlara neden olan hastalıklardır. Bu hastalıklar bazen hiçbir belirti vermeyebilir veya var olan belirtiler bir süre sonra kendiliğinden geçebilir, bir kısım belirtiler ise uzun süre sonra ortaya çıkar. Sifiliz (1rengi), genellikle cinsel yolla bulaşan ve antibiyotik tedavisi ile iyileşen bir hastalıktır. Hastalığın etkeni, trepanoma pallidum denilen bakteridir.
Nasıl bulaşır? * Genellikle cinsel yolla buluşır. * Hastalıklı kişilerle çok yakın ilişki, bu kişilerin kullandığı bardak, çatal, kaşık gibi malzemelerin ortak kullanılması ile geçer. * Sifilisli hamile anneden çocuğuna plasenta ile bulaşır. * İlk lezyon genellikle cinsel organların mukozasında, ayrıca ağız içi ve dudaklarda (bunlar daha çok öpmekle, hasta kişinin kullandığı bardak, çatal, kaşık gibi malzemelerin ortak kullanımı ile) görülür.
Hastalığın 3 dönemi var Birinci dönem (yara dönemi): Ortalama 1 ay sonra enfeksiyonun giriş yerinde temiz, tabanı sert, çevresi kırmızı, ağrısız bir yara oluşur,kasık lenf bezleri şişer. Yara kendiliğinden iyileşir, gözden kaçabilir ve önemsiz görülebilir.
İkinci dönem: Birinci dönemden ortalama 2-10 hafta sonra deride kırmızı makülo-papüler lekeler, ağız içinde plak müköz, anal ve genital bölgede renksiz, ıslak papüller oluşur. Bu dönemde kanla yayılım nedeni ile menenjit, göz ve kemiklerde bir takım problemler meydana gelebilir. İkinci dönemde kendiliğinden geçebilir. Birinci ve ikinci dönem hastalığın en bulaşıcı olduğu dönemdir. Hastalığın bu iki dönemini geçirenlerin yüzde 25'inde belirtiler tedavisiz kaybolur ve şifa oluşur, yüzde 25'inde hastalık gizli bir hal alır, yüzde 50'sinde ise üçüncü dönem başlar.
Üçüncü dönem: Deride, kemiklerde, iç organlarda tümoral oluşumlar meydana gelir. Frengili hamile kadınlarda hastalık plasenta yolu ile fetusa geçer. Bu fetuslardan bir kısmı ölür, kadın düşük yapar, bazıları ise frengili doğar. Frengili doğan bu çocuklar kesici dişlerin kenarlarının testere gibi intizamsız olmaları, burunlarının semer veya sokrat burnu denilen çökük burunlu olmaları, zeka büyüme gerilikleri gibi belirtiler gösterirler. Frengili hamile kadına gebeliğinin ilk yarısında uygulanacak tedavi ile doğacak çocuk hastalıktan kurtulabilir.