Türkiye'nin 3 yıldır büyüdüğünü ama istihdam yaratamadığını ifade eden Çağlayan, 'Yılda 750 bin kişi iş bulursa, AB'yi yakalarız' dedi.
Türkiye'nin kanayan yarası işsizliğe çözüm bulmak için yapılan tüm çalışmalar maalesef sonuçsuz kalırken; Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, bir kez daha konunun ciddiyetine dikkat çekti. ASO'nun "Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı"nda konuşan Çağlayan, açıklamalarında istihdam konusuna ağırlık verdi. İstihdam yaratabilmek için sürdürülebilir büyümenin şart olduğunu, Türkiye'nin 3 yıldır büyüdüğünü ama istihdam yaratamadığını söyleyen Çağlayan, Dünya Bankası'nın istihdam ile ilgili raporundan da bazı alıntılar yaptı.
ERKEN EMEKLİLİĞİ ELEŞTİRDİ 2004 yılında Türkiye'deki yetişkin nüfusun yalnızca yüzde 40'ının çalıştığını, bunun dünyadaki en düşük oranlardan birisi olduğunu belirten Çağlayan, Avrupa'da bu oranın yüzde 63 olduğunu kaydetti. OECD'de 55-64 yaş grubundakilerin yüzde 51'i, Avrupa Birliği'nde de yüzde 41'i çalışırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 33 olduğuna dikkat çeken Çağlayan, erken emekliliği eleştirdi. 1980- 2004 döneminde Türkiye'de çalışma çağındaki nüfus 23 milyon artarken, sadece 6 milyon net istihdam yaratılabildiğine vurgu yapan Çağlayan, Türkiye'nin 2010'a kadar AB'nin şimdiki işgücüne katılım oranını yakalayabilmek için 6 yılda 10 milyon, yüzde 70 için ise 14 milyon net istihdam yaratmak zorunda olduğunu belirtti.
'300 BİN KİŞİ İŞE GİRER AMA...' Şimdiki durumun sürmesi halinde, Türkiye'nin 2010'a kadar ancak 1.5 milyon istihdam yaratabileceğini, yani yılda 300 bin yeni istihdam sağlayabileceğini ifade eden Zafer Çağlayan, oysa yılda Türkiye'nin 750 bin kişiye istihdam yaratması gerektiğini vurguladı.