Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 26 Ağustos 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Açıkta satılan süt tehlikeli
UHT ve aseptik ambalaj, sütü tüketmenin güvenli yolu...

Açık sütler tehlikeli!



SÜT alırken UHT ve aseptik ambalajlı olanları tercih edin. Açıkta satılan sütler mikrop kaynıyor.

***

Açıkta satılan süt tehlikeli

Uzun süre sıcakta kalan açık süt, hastalıklara davetiye çıkartıyor.

Benzersiz bir besin kaynağı olan süt, aynı zamanda en hassas gıda maddelerinden biri. Özellikle sıcak havalarda sütün tüketime sunulma şekli daha da önem kazanıyor. Uzun süre sıcakta kalan açık süt, içindeki zararlı mikroorganizmaların hızla çoğalması nedeniyle bir hastalık kaynağı haline gelebiliyor. Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yaşar Keskin içilen sütün sağlığa uygunluğundan emin olmanın en iyi yolunun ısıl işlemden geçirmiş, ambalajlı sütleri tercih etmek olduğunu söylüyor.

ISIL İŞLEMDEN GEÇİRİLMELİ
Süt, sağlık için ihmal edilmemesi gereken, tüketirken de büyük özen isteyen en hassas gıda maddeleri arasında yer alıyor. Ancak sağlık için içilen süt açıkta tüketiciye ulaştırıldığında bir hastalık tehdidi haline gelebiliyor. Hijyenik şartlara uyulmadan elde edilen ve dağıtılan süt, içerdiği hastalık yapan patojen mikroorganizmalardan dolayı özellikle yaz aylarında sağlık sorunlarının yaşanmasına neden oluyor. Yaz aylarında, hastalık yapan mikroorganizmalar sütün içinde uzun süre canlı kalarak hızla çoğalabiliyor. Süt, gerekli önlemler alınmadığı takdirde patojen mikroorganizmaları vücuda taşıyabiliyor. Süt yoluyla bulaşan hastalıklar arasında brusella, tifo, paratifo, sarılık, tüberküloz, şarbon da bulunuyor. Hastalıklı hayvanlardan elde edilen süt ısıl işlemden geçirilmeden tüketildiğinde, çeşitli hastalıklara ve gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor.

AMBALAJDA SATIN ALIN
Özellikle yaz aylarında, açıkta satılan sütün neden olabileceği hastalıklardan korunmak amacıyla ambalajda sunulan, ısıl işlemden geçirilmiş sütü tercih etmek gerekiyor. Ayrıca, açık süt tüketimi yasa ve yönetmeliklerce de yasaklanmıştır.




DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Sibel paranın peşindeAthena'dan farklı klip
Elif yeniden doğmuş gibiNikah için hiçbir engel...
Sinan'ın anlamlı tepkisi'Mutluyuz, sorun yok'
'Maskeli Beşler' karşınızdaKitabını yazıyor
Kuş KafesiGebeliğe bağlı diyabetin takibi
Yakın görme kusuru sorun...Yumurtanın besin değeri
Güncel SağlıkGünün Öyküsü
Kulağınıza Küpe OlsunMesaj kutusu
Çizgi ötesiEn önemli silahınız balık
Gençliğin sırrı armut ve erikKaçınılması gerekenler
Cinsellik kadını güzelleştiriyorSezgilerin fendi...
Varislerden kurtulabilirsinizLezzet sofrası
Alt yazı
GÜNCEL
Hayatla Hayatla savaş!
Geçim sıkıntısına düşen kadın, 4 çocuğunu yuvaya vermek zorunda...
Aferin bana!
Sihirli doğum günü
Sonsuz mutluluk!
Robot işbaşında
Baltalı sürücünün şaşırtan...
Keçi avı
SPOR
Avrupalı Avrupalı Kartal: 5-1
İnönü'de oynanan maçın 28. dakikasında Gaspar'ın golüyle yenik duruma...
UEFA heyecanı
İnanırsak olur
Heinz bitiyor
Zafer Fener'de
Eric Gerets: En zorlu sınavımız
Yedek oturmam
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Açık 28 C,Açık 19 C
ANKARA - Açık 31 C,Açık 16 C
IZMİR - Açık 34 C,Açık 18 C
ANTALYA - Açık 29 C,Açık 20 C
ADANA - Açık 29 C,Açık 23 C
EKONOMİ
IMKB E: 29.814,170 D:% 1,50
DOLAR S: 1,366 D:% -0,26
EURO S: 1,678 D:% 0,09
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu