Dişteki lekelerin nedeni nedir? Tedavi edilebilir mi?
ÖNCELİKLE çay, kahve, sigara kullanımı dişlerde istenmeyen renk değişikliklerine neden olabilmektedir. Bu sebeple dişlerin en az 6 ayda bir, diş hekimi tarafından temizlenmesi ve yukarıda belirtilen maddelerin kullanımının azaltılması, ayrıca günlük düzenli fırçalamalarla ağız hijyeninize dikkat etmenizle, bu renklenmeler azalacaktır.
AKLAŞTIRMA YÖNTEMİ Eğer bu yöntemler dişlerinizin beyazlamasında yetersiz kalıyorsa, bu kez problem dişinizin doğal yapısından kaynaklanıyor demektir. Bu durumda kimyasal maddeler yardımıyla aklaştırmalar yapılmaktadır. Bu konuda uygulanan 2 çeşit aklaştırma yöntemi mevcuttur: * Diş hekiminin ofisinde yapılan ve "klinik aklaştırma" dediğimiz yöntemde beyazlatıcı madde, istenilen beyazlığa ulaşana dek aşama aşama ve özel bir ışınla dişlere tatbik edilir. * "Evde aklaştırma" adı verilen diğer yöntemde ise, hasta beyazlatıcı maddeyi kendisi evde tatbik eder. Kişi her akşam diş hekiminin kendisine hazırladığı plağın içine beyazlatıcı maddeyi koyar ve ağzına yerleştirir. Gece boyunca plak ağızda kalır. Bu işlem 4-5 gün tekrarlanır ve sonuçta istenilen beyazlığa ulaşılır.
DİŞLERE ZARAR VERMİYOR Uzun yıllar yapılan araştırmalar, bu kullanılan kimyasal maddelerin dişlerin yapısına zarar vermediğini ortaya çıkarmıştır. Bazen dişte hassasiyet görülebilmekte ve bu da önleyici bazı ajanların kullanılmasıyla giderilebilmektedir. Bu uygulamalar öncesinde ağzın; çürük, dişeti sorunlarından arındırılması ve dişlerin hekim tarafından temizlenmiş olması şarttır.