Şaşılık, anizometropi, kornea hastalıkları gibi nedenlerle ortaya çıkan göz tembelliği, zor fark ediliyor. O zaman da artık çok geç kalınmış oluyor. Erken tanı konulduğunda ise tedavisi kolay....
Dünya Göz Hastanesi'nden Ortoptik Uzmanı Asuman Sunar, göz tembelliği hakkında şunları anlattı: "Göz tembelliği, toplumda sık rastlanan, çok konuşulan, fakat az bilinen bir konudur. Fark edilmesi zordur ve fark edildiği zaman da genellikle tedavi aşamasını geçmiş olmaktadır. Zamanında tanı konulduğunda, tedavisi en kolay hastalıklardan biridir. Göz tembelliğini, gözün sinir tabakasını ve sinir yollarını tutan belirgin bir hastalık olmamasına rağmen, kişinin görmesinin herhangi bir şekilde artırılamaması olarak tanımlayabiliriz. Oluşum mekanizması, kullanılmayan sinirin atıl durumuna geçmesi şeklindedir. Yani, gözün öndeki kırıcı ortamlarından görüntü bir şekilde sinir tabakasına ulaşmaz ya da bulanık olarak oluşacak olursa, kişide göz tembelliği ortaya çıkar.
SEBEPLERİ NELERDİR? Göz tembelliğine sebep olan durumların bir an önce ortadan kaldırılması ve görme sinirinin uyarılmaya başlanması gerekir. Bu sebepleri şöyle sıralamak mümkün:
* Şaşılık
* Anizometropi (İki göz arasında bir numaradan fazla fark olması ya da her bir gözde ayrı ayrı yüksek astigmatizma, miyopi veya hipermetropi bulunması)
* Diğer göz hastalıkları (kornea, iris, lens ve vitreus gibi gözün kırıcı ortamlarının kesiflik veya anormal pozisyonda olmaları ile ilgili hastalıklar)
* Göz kapağı hastalıkları da görme eksenini kapayarak göz tembelliğini oluşturur."