Hangi güneş ışınları deriye zarar verir, özellikleri nelerdir?.
Anadolu Sağlık Merkezi'den Dermatoloji Uzmanı Dr. Esra Özgüroğlu, sağlıklı güneşlenme ve güneşin derideki etkileri ile ilgili bilgi verdi: "Güneşin yaşamımız için yararlı etkileri olduğunu tartışamayız. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının en önemli faydalarını D vitamini sentezi, çeşitli zararlı mikroorganizmaların yok edilmesi, psikolojimiz üzerine olan pozitif etkileri olarak sayabiliriz. Dermatologlar uzun yıllardır hastalarına güneşten kaçınmalarını ya da sınırlı temasta bulunmalarını önermektedir. Çünkü solar radyasyon deri kanserlerinin, eksojen deri yaşlanmasının ve düzensiz pigmentasyonun primer nedenidir. Dermatologların toplumu eğitme çabalarına karşı deri kanseri çok hızlı artış göstermektedir.
NEDEN BRONZLAŞILIR? Güneşe maruz kaldığımızda deri kendini korumak için melenositlerini ve melanosit içindeki pigment hücrelerini büyüterek kendini korumaya çalışır. Sonuç olarak bronzlaşma, derinin kendini koruma yöntemidir. Deri ne kadar bronz ise o kadar hasar almış demektir. Güneş ışınlarının önemli bir kısmı atmosferde ozon tabakası tarafından emilir. Ozon tabakası tarafından emilen güneş ışınları yeryüzüne ulaşamaz. Yeryüzüne ulaşan güneş ışınları görünen ve görünmeyen ışınlar olarak 2'ye ayrılır. Görünmeyen ışın spekturumu UV spekturumu olarak bilinir. Yeryüzüne ulaşan solar radyasyonun yüzde 5'ini UV ışınları oluşturur. UV spektrumu da UVA ve UVB spekturumlarını kapsar.
'GÜVENLİSİ YOK' UV spekturumunun yüzde 95-98'ini UVA ve yüzde 2-5'ini UVB oluşturmaktadır. Hem UVA hem de UVB güneş yanıkları, bronzlaşma ve deride güneş hasarı oluşturmaktadır. UVA yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının içinde bin kat daha fazla bulunmaktadır. UVA buluttan, camdan geçebilir deri içinde daha derinlere doğru emilerek pigment artışlarına ve bronzlaşmaya ve kronik güneş hasarlarına neden olmaktadır. UVB kronik zararlar oluşturabilmekle beraber daha çok güneşin akut etkilerinden sorumludur. Sonuç olarak, güvenli güneş ışığı mevcut değildir."