'Superdimenson Broncus' adlı cihaz, akciğerlerin derinliklerindeki modüllere ulaşmayı sağlayarak kanserin erken teşhisinde çığır açtı.
TEKNOLOJİ artık akciğer kanserinin tanısında sınır tanımıyor. Akciğerlerin derinliklerinde oluşabilecek kitlelere kolayca ulaşmayı sağlayan 'Superdimenson Broncus' cihazı Alman Hastanesi'nde kullanılmaya başlandı. Dünyada sadece 5 merkezde bulunan ve Türkiye'de ilk kez kullanılmaya başlanan cihaz, kanserin erken teşhisinde adeta çığır açıyor. Cihaz sayesinde bronkoskopi ile erişilemeyen nefes borusunun, bronşların ve akciğerin en ince noktaları, navigasyon sistemi ile görüntülenebiliyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? Alman Hastanesi'nin Akciğer Hastalıkları-Akciğer Cerrahisi Tanı ve Tedavi Merkezi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yaman, akciğerlerin gizemini çözen sistemi anlattı: "Bronkoskopla nefes borusunun belli bir bölümünü görüntülemek mümkün. Ancak akciğerlerin tümüne ulaşılamıyor. Bu cihaz sayesinde, akciğerlerin derinliklerinde bulunan 1 cm ve üzeri büyüklükteki kitleler tespit edilebiliyor. Sistem, bronkoskopi işlemi sırasında da elektromanyetik dalgalar göndererek modülün yol haritasını çiziyor. Hazırlık aşamasında hastalara Multidedektör CT (birden fazla tarayıcısı olan tomografi cihazı) ile bilgisayarlı tomografi çekiliyor. Çekimin ardından hazırlanan disket, bu bilgisayar programına yükleniyor. Böylece en ince noktalara kadar bronş sisteminin sanal bir görüntüsü oluşuyor. Hedef üzerindeki noktanın planlanmasının ardından, bronkoskopi cihazıyla akciğerin uç kısımlarındaki kitleye ulaşılabiliyor. Erken teşhis ve tanı aşamasında pratik çözümler sunan cihaz, hasta açısından da büyük kolaylık sağlıyor. Yurtdışında yapılan çalışmalarda yüzde 80 başarı sağlanan işlem, 25 dakika sürüyor. Sedasyonla uyutulan hastanın işlem sonrası hastanede yatması da gerekmiyor.