Sıcaklar bir yandan vatandaşı bunaltırken öte yandan da sevindirdi. Üretim artışı sebze ve meyvede fiyatları düşürdü
***
Sıcaklar ucuzlattı
Yükselen sıcaklıklar nedeniyle karpuz, kavun, erik, kayısı, nektarın, üzüm, domates gibi meyve ve sebzeler daha çabuk olgunlaşıyor. Dolayısıyla bu ürünlerin üretimi artıyor ve fiyatı düşüyor. Sıcaklık artışları ile ucuzlayan meyvelerin başında ise karpuz yer alıyor. Mayıs ayında toptancı hallerinde kilogramı ortalama 0.50 YTL'ye satılan karpuzun kilogramı, sıcaklıkların iyiden iyiye artığı bu günlerde ortalama 0.25 YTL'ye kadar düştü.
SOĞUK HAVA DEPOSU YOK Sıcaklık artışı ile fiyatı ucuzlayan bir diğer meyve de kavun oldu. Kavunun kilogramı Mayıs ayında, halde ortalama 1.70 YTL'ye satılırken, şu anda ortalama 0.45 YTL'den işlem görüyor. Türkiye genelinde çoğu üreticinin soğuk hava deposu bulunmadığı için bu ürünlerin sıcaklığa bağlı olarak daha çabuk bozulduğunun altını çizen yetkililer, bu nedenle bir an önce satışa sunulduklarını, bunun da fiyatlarını düşürdüğünü ifade ettiler. Yetkililer, ayrıca Rusya'nın Türkiye koyduğu meyve-sebze ithalatı yasağını kaldırmasına rağmen, bu ürünlerin fiyatlarında bir artış yaşanmadığına dikkati çektiler.