Uzmanlar, aslanpençesinin şekerin yükselmesini önlediğini söyleyerek, diyabetlilerin sık sık bu çaydan içmesini öneriyor.
ORMAN ve yol kıyılarında, bayırlarda, yüksek yerlerdeki nemli çayırlarda ve dağlık bölgelerde yetiş aslanpençesi, güzel görünümlü, 7-9 parmaklı yapraklarının kenarları dişlidir. Bitki çiçek açma zamanında (mayıs-haziran) tümüyle, daha sonra ise yalnızca yapraklar olarak toplanır ve gölgede kurutulur. Diyabeti olanlar sık sık içmelidir. Şeker oranının yükselmesini önler. Uyku düzensizliği çekenlere yardımcıdır. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir.
MENOPOZ SIKINTILARINA... Özellikle kadın hastalıklarında kullanılır. Adet görme düzensizlikleri, dölyolları akıntısı, dölyatağı sancıları ve menopoz dönemindeki rahatsızlıklarda rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, ergenliğe geçişte de; civanperçemi ile (yarı yarıya) karıştırılarak kullanıldığında, adet görmeyi düzene sokar, adetin başlamasını sağlar. Gebelikte baş dönmesini gidermek için kullanılır. El-ayak ve vajinal banyolarda; 1 litre suya 2 avuç aslanpençesi konularak kaynatılır.
YARALARI İYİLEŞTİRİYOR Kırıklarda, kangrenler de, apseli yaralara ve çıbanlara karşı toplatıcı ve iyileştirici etkisi vardır. Çayı içildiği gibi ezilerek dıştan kullanılır. Kanama durdurucu olarakta kullanılır. Lapası her 10 dakikada bir kanayan yere ve yaralara uygulanabilir. Kalp güçlendirici, skleroz (organ sertleşmesi) da iyi bir yardımcıdır. Kuvvetlendirici, peklik verici olarak kullanılır. Kas ve organ yorgunluklarında, kas erimelerinde, kansızlık durumlarında; Aslanpençesi çobançantası ile birlikte kullanıldığında önemli faydalar sağlayabilir. Diş çekimlerinden sonra Aslanpençesi çayı ve gargarasıyla yaranın iyileşmesine katkıda bulunulur.