Beslenme alışkanlıklarına küçük yaşlarda başlamak büyük yarar sağlıyor. Çocuk ileriki yaşlarda; obezite, kanser ve kalpdamar hastalıklarına karşı önemli oranda korunmuş oluyor.
Çocuğun kahvaltısının, öğle yemeği ve akşam yemeğinin enerji ve besin öğeleri açısından yeterli ve dengeli olmasının yanı sıra yiyeceklerdeki yağ oranının da düşük olması gerekiyor. Diğer özellikleri gelince: Karbonhidrattan zengin olmalıdır. Karbonhidratlar kas ve beyin için temel enerji kaynağıdır. (Ekmek, meyve, meyve suyu, tahıl gevrekleri karbonhidrattan zengindir). * Demir içeriği yüksek olmalıdır. Demir kansızlık olarak bilinen anemiyi önlemek için gereklidir. (Yumurta veya zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri, pekmez tüketilebilir). * Kemik gelişimi için kalsiyumdan zengin olmalıdır. (Süt, peynir, pekmez iyi kalsiyum kaynağıdır). * İleride oluşabilecek kalp-damar hastalıkları ve obezite riskini azaltmak için yağ ve kolesterolden düşük olmalıdır. (Et ürünleri sucuk, salam, sosis yerine peynir tercih edilebilir).
ÇEŞİTLİ GIDALARDAN OLUŞMALIDIR * Posa açısından zengin bir kahvaltı kabızlığı engellemek için önemlidir. (Meyve, sebze, kepekli tahıllar tercih edilebir). Yaz aylarında çocuklarda ishal sık görülen bir hastalıktır. Eğer çocuğunuz ishal olursa posa içeriği yüksek besinleri kesmelisiniz. * Sıvı içeriği yüksek olmalıdır. Serinletici içecekler ve su içeriği yüksek meyveler vücudun serinlemesine yardımcı olur). * Mutlaka sebze, meyve veya taze sıkılmış meyve suyu yer almalıdır. (Özellikle C vitamini ihtiyacını karşılamak için). * Çeşitli gıdalardan oluşmalıdır. Örneğin: 1 bardak süt, 1 yumurta veya peynir, zeytin, ekmek, meyve veya domates ya da 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu ile peynirli tost veya 1 bardak süt, tahıl gevreği, meyve. -