Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 17 Mart 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Felaket yasası!
Denek çocuklara ne oldu...
Türkiye ucuz koboy cenneti
Uzman görüşleri

Korkunç Yasa

TCK'da yapılmak istenen bir değişiklikle, çocuklarımız resmen ateşe atılıyor Çocuklar, öldüren ve sakat bırakan deneylerde kobay olarak kullanılacak!.



Bu Teklif, Kime Hizmet Ediyor?
Geçtiğimiz yıllarda büyük skandallara yol açan ilaç deneyleri, yeni Türk Ceza Kanunu'yla (TCK) birlikte tekrar gündeme geldi. Hem de en ürkütücü şekilde! Yasanın ilgili maddesi, henüz Adalet Komisyonu'nda görüşülürken büyük tartışmalara yol açmış ve Genel Kurul'da "Çocuklar üzerinde hiçbir surette deney yapılamaz" şekliyle kabul edilmişti. Ancak Meclis'e verilen bir yasa teklifi, çocuklar üzerinde ilaç deneylerinin serbest bırakılmasını istiyor.

Hilkat Garibesine Çevirecekler!
Teklif kabul edilirse, dünyanın önde gelen dev ilaç firmaları, özellikle yoksul ailelere para vererek çocuklarını kobay olarak kullanacak. Bu tür deneylerin, çocuklarda ölüm, sakatlık ve genetik mutasyona sebep olması, olayın dehşetini gözler önüne seriyor. Korkunç deneylerin Türk çocuklarını hilkat garibesine çevireceği belirtilirken, uzmanlar, "Eğer bu yasa kabul edilirse, Türkiye ucuz kobay cennetine döner. Buna mutlaka engel olmalıyız" diyor.

Uzmanlar Diyor Ki...
Necla Bal (İlaç ve Eczacılık eski Genel Müdürü):
Türkiye bu alanda yol geçen hanı gibi. Kayıt sistemi yok. Kayda geçmezseniz, denek olduğunuzu bilmezseniz, neden öldüğünüz de bilinmez.
Prof. Dr. Bengi Semerci (Psikiyatr. Yeditepe Ünv. Öğretim üyesi): Sağlıklı çocuklarda sonuçları bilinmeyen bir ilaç uygulanmamaz. Hasta bir çocuğa ise, klinik deneyleri yapılmış ilaç kullanılır.



***

Felaket yasası!

Meclis'te yasa teklifi kabul edilirse; ilaç firmaları Türk çocuklarını para karşılığı kobay olarak kullanıp üzerlerinde korkunç deneyler yapacak.

Ülkemizde, çocuklar üzerinde yapılacak ilaç deneyleri; ölümlere, kalıcı hasar ve sakatlık ile genetik mutasyona neden olabileceği için, son derece sakıncalı bulunuyor.

Dünyada ve Türkiye'de çeşitli skandallarla ön plana çıkan ilaç deneyleri, yeni TCK'yla birlikte tekrar gündeme geldi. Henüz Adalet Alt Komisyonu'ndayken tartışmaları başlayan "çocuklar üzerinde deney" maddesi, deneyin yapılmasının belli şartlara bağlanması koşuluyla Genel Kurul'a gelmişti. Ancak Genel Kurul'da bu madde, "çocuklar üzerinde hiç bir surette deney yapılamaz" şeklinde kabul edildi. Yeni TCK, 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girerken, çocuklar üzerinde deneyin serbest bırakılması için yasa teklifi verildi. Teklif, bu hafta Adalet Alt Komisyonu'nda görüşülecek. Yasa teklifi kabul edildiğinde; yoksul ailelere verilecek para karşılığı sağlıklı çocuklar kobay olarak kullanılacak. Buna karşılık, çocuklar üzerinde yapılan ilaç deneylerinden birçoğunun ölüme, kalıcı hasarlara ve genetik mutasyona neden olduğu dünyanın her yerinde pekçok şekilde ortaya çıkmış bulunuyor.

KORKUNÇ GERÇEK
İlaç ve Eczacılık eski Genel Müdürü Necla Bal'ın 2002 yılında bu konuda yaptığı araştırma da, korkunç bir gerçeği ortaya çıkartmıştı. Bal, ABD'de "bağırsakta ağır hasar yapıyor" diye toplanan ishal aşısının Türkiye'deki bebeklerde de denendiğini kanıtlarla ispatladı. Bebeklerde yaz ishalini önlemek için ürettiği ve 4 ay içinde piyasadan çektiği aşının ABD'de yarattığı skandal, Türkiye'ye uzandı. İlacın denendiği 9 ülkeden birinin Türkiye olduğu belirlendi. Aşının bebeklerin yüzde 10'unda kalıcı bağırsak hasarları bıraktığı saptandı. Ancak Sağlık Bakanlığı'nda, bu bebeklere ya da deneye ilişkin hiç bir bilgiye rastlanmadı.

KONTROLDEN ÇIKAR
Uzmanlar, çocuklar üzerinde ilaç deneylerinin yapılmasını serbest bırakmakla, Türkiye'nin yasal bir "denek cenneti" olacağını belirtiyor. Bütün çalışmaların kontrol edilmesinin imkansız olacağına dikkat çeken yetkililer, bu tür deneylerin ilacı üreten ülkelerde yapılmadığına da dikkat çekiyor. İlaç endüstrisi, ilaçların küçük çocuklarda denenmesi için son derece yüksek teşvikler alıyor. Yetişkinler için ruhsatlandırılmış olan ve patent süreleri dolmak üzere olan ilaçlar, ek patent süreleri kazanmak ve veri koruma güvenliğinden yararlanmak üzere, bu kez çocuklar için denenmeye başladı. Uluslararası bilim çevrelerinde çocuk deneklerin kullanılmasının Helsinki Bildirgesi'ne aykırı olduğu, sıklıkla dile getiriliyor.





DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
Sen de bir kardeş seçBir annenin isyanı
Kaza değil bir cinayet'Ben Müslümanım'
Kadınlar daha cesur!Eski aşkını şikayet etti
Obezite, öldürüyorGarip bir atama olayı
Pes artık: Sahte zeytinyağıPolisten kaçarken...
İstanbul'a yağmur alarmıHastalık saçıyor!
Uzaylı cevizDaire fiyatına halı
Miniklerin madalya gururuVatandaş yazıyor
Güne BakışGüne Bakış
Güne BakışGüne Bakış
EKONOMİ
Kredide Kredide birinci
Kullandırılan kredi çeşidinde ve miktarında patlama yapan Vakıfbank,...
Oyuna gelmeyin
'Yabancı yatırımcı değil...
'Allah IMF'den kurtarsın'
İşçiler, toplu görüşme...
Tüpraş'ta söz sırası...
Opet reklamları güldürecek!
MAGAZİN
Gelibolu Gelibolu belgesel oldu
Dünya tarihinde çok önemli bir yer tutan Çanakkale destanını anlatan...
Kapıştılar!
Naomi'ye taciz
'Moda benim genlerimde...'
Sosyeteye özel Müslüm Baba...
En güzel anneler hamileliği...
Beyaz, Okan'a fena bozulmuş
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Par. Bul. 14 C,Par. Bul. 6 C
ANKARA - Par. Bul. 10 C,Par. Bul. -2 C
IZMİR - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 7 C
ANTALYA - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 10 C
ADANA - Par. Bul. 19 C,Par. Bul. 9 C
EKONOMİ
IMKB E: 25.331,700 D:% -4,58
DOLAR S: 1,332 D:% 1,68
EURO S: 1,787 D:% 2,61
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
SPOR
GÜNCEL
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu