Sahte rakı skandalı, başta gıda olmak üzere pek çok sektördeki sahteciliği yeniden gündeme getirdi. Türkiye'de sadece rakının değil salamdan sosise, biberden kolonyaya kadar birçok ürünün sahtesi mevcut. Bu ürünlerde kullanılan katkı maddeleri ise, kanser dahil çeşitli hastalıkların tetikçisi... İşte, çok ucuza satılan gıda maddelerindeki bazı hileler:
SUCUK: Çok az et kullanılıyor. Geri kalanı, tavuk sakatatları ve artık maddeler...
BAHARAT: Karabiberlere, yarıya varan oranda toprak-kum ekleniyor. Kırmızı pulbiberde, kötü koşullarda kurutulma sonucu küf oluşuyor.
SÜT: İçindeki yağ alınıp yerine margarin konuluyor.
PEYNİR: Tarihi geçmiş ve iade edilen peynirler, işleme tabi tutulup yeniden piyasaya sürülüyor.
BAL: Mısır ya da şeker şuruplarından, aromalarla bala benzer ürünler yaratılıyor.
ZEYTİN: Zeytin havuzlarına, paslı teneke gibi renk verici maddeler atılıyor.
KIYMA: Uzun süre satılmayan etler, kıyma haline getiriliyor. İçine sakatatlar katılabiliyor.