Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa 28 Şubat 2005
KONUYLA İLİŞKİLİ DİĞER YAZILAR
Sabah kalktığımda ellerim uyuşuyor, nedeni ne olabilir?
Her sabah bel ağrısı ile uyanıyorum ve ağrım 1 saat kadar sürüyor...

Doktorlar yanıtlıyor



Sabah kalktığımda ellerim uyuşuyor. Sebebi nedir?... Oturunca ve merdiven çıkınca dizlerim ağrıyor... Her sabah 1 saate yakın belim ağrıyor...

***

Sabah kalktığımda ellerim uyuşuyor, nedeni ne olabilir?

Ellerde uyuşma birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. En sık nedenleri el bileğinde sinir sıkışması (bilek kanalı-karpal tünel sendromu), sinir köküne baskı yapan boyun fıtığı, dirsekte sinir sıkışması ve sinir ucu hastalığıdır (polinöropati). Şikayetinizin sabahları daha çok olması ise daha çok el bileğinde sinir sıkışmasını düşündürmektedir. Tekrarlayan el bileği hareketleri yapan kişilerde (örneğin bilgisayar kullananlarda, ev hanımlarında), gebelik sırasında, tiroit bezinin az çalışması veya iltihaplı eklem romatizması gibi durumlar bu tabloya yol açabilir.

Ağır olgularda ameliyat gerekebilir
Bu rahatsızlıkta uyuşma genellikle ilk üç parmağında oluşur. Hastalar uyuşmayı azaltmak için ellerini silkeleme ihtiyacı duyarlar. Uyuşma dışında ağrı, parmaklarda karıncalanma ve yanma görülebilir. İlerlemiş olgularda el parmaklarının gücünde azalma ve el kaslarında incelme oluşabilir. Sinir damarları fonksiyonunu değerlendiren EMG (Elektromiyografi) testi ile tanı kolaylıkla konabilir. Tedavide el bileği gece ateli, ilaç tedavisi, bilek kanalı enjeksiyonu ve fizik tedavi uygulanır. Ağır olgularda ise siniri serbestleştirmek için ameliyat gerekebilir.

25 yaşındayım. Uzun süre oturduktan sonra dizlerimde ağrı oluyor, yürüyünce açılıyor. Merdiven çıkarken de ağrıyor...

DİZ ağrısı hemen her yaşta görülebilen bir şikayet. İleri yaşlarda eklem kireçlenmesine bağlı diz ağrıları sık görülmekle beraber, genç yaşlarda menüsküs veya bağ zedelenmeleri, aşırı kullanıma bağlı ağrılar, iltihaplı eklem hastalıkları, ön diz ağrısı sendromu daha sıktır. Tanı ve gerekli tedavi için fizik tedavi veya ortopedi bölümlerine başvurmanızı öneririm. Muayene ve gerekli olması durumda radyolojik tetkikler, tabloyu aydınlatacaktır. Yakınmanızın uzun oturmayı takiben başlaması, her iki dizinizde de görülmesi ve diz ekleminizde herhangi bir iltihaplanma ve şişlik olmaması, daha çok ön diz ağrısı sendromu (patellofemoral ağrı) olarak adlandırdığımız rahatsızlığı düşündürmektedir. Diz kapağı kemiğinin kıkırdağında bozulma veya diz kapağı ile uyluk kemiğinin birbirine konumunun uygun olmaması gibi nedenler sonucu oluşur.

Yüzmeyi öneriyoruz
Diz kapağı kemiği (patella) diz ekleminin ön yüzünde yer alır. Oturma veya çömelme gibi dizin kıvrıldığı durumlarda diz kapağı üzerindeki yük artar. Bu nedenle hastalara merdiven, yokuş çıkmak ve uzun süre oturma ve çömelmeden kaçınmalarını öneririz. Tedavi olarak aşırı kilo varsa kilonun azaltılması, egzersiz, fizik tedavi gibi konservatif tedaviler uygulanır. İlaç tedavisi, dize soğuk uygulama, ağrıyı kesmeye yönelik fizik tedavi verilebilir. Yüzme, bu hastalar için en çok tavsiye edebileceğimiz aktivitelerdendir. Yeterli tedavi ile ağrının azalmaması durumunda ortopedik cerrahi tedavilere başvurmak gerekebilir.

Eşim 62 yaşında. 2 ay önce tansiyonunun yükselmesi sonucu sol tarafına felç geldi. Şu an bacağını biraz oynatıyor. Tamamen düzelir mi? İyileşmesi için ne yapmamız gerekiyor?

TANSİYON yüksekliği, beyin kanaması veya beyinde iskemi nedeniyle inme tablosuna yol açabilir. Bunun sonucu hastada beyindeki harabiyetin yerine bağlı olarak sağ veya sol kol ve bacakta güç kaybı, his bozukluğu, denge bozukluğu, bellek bozukluğu, konuşma kaybı, yutma güçlüğü, kol ve bacakta kasılmalar gibi sorunlar olabilir. İnmenin erken döneminde nöroloji uzmanının düzenlediği ilaç tedavisi ve yatak istirahati gereklidir. Ancak, hastanın durumu stabil hale gelir gelmez rehabilitasyon tedavisine başlanmalıdır. Rehabilitasyon tedavisi ile kol ve bacakta kas gücünün artırılması, yürümenin sağlanması, varsa eklem ve kaslardaki kasılmanın ortadan kaldırılması, denge ve koordinasyonun sağlanması hedeflenir.

REHABİLİTASYON ÖNEMLİ
Hastanızda 2 ay önce inme gelişmiş, kalıcı eklem sertliklerinin gelişmemesi ve kaslarda hareketsizliğe bağlı erime olmaması için rehabilitasyon tedavisine bir an önce başlanması gerekir. Felç tablosunun iyileşmesi beyin harabiyetinin olduğu bölgeye ve harabiyetin şiddetine bağlı olmakla beraber, yürüme fonksiyonu erken ve iyi bir rehabilitasyon tedavisi ile genellikle hastaya kazandırılabilmektedir. İnmeli hastaların bir kısmında kol ve el fonksiyonları istenen düzeye gelemeyebilir. El ve kolun rehabilitasyon tedavisi bacağa göre daha uzun sürer ve sabırla uğraşmak gerekir. Hastanızın en kısa zamanda rehabilitasyon tedavisine başlamasını öneririm.

YARIN: ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UZMANI SORULARINIZI YANITLIYOR...





DİĞER PAPATYA HABERLERİ
Doğum sonrası aşkRadyoterapi gören...
Stres saçı etkiliyorHücre tedavisi organları...
Göz şeklinize göre makyaj yapınBaş dönmesi nelerin belirtisi?
Kadınlar hatırlanmalıHIV'in 'saldırı planı' bulundu
Vücuttaki sivilcelere...Kalbin en büyük dostu:...
Gıdalar pişerken besin...Neler şekeri düşürüyor?
Tıp sözlüğüLezzet sofrası
Çizgi ÖtesiMesaj kutusu
GÜNCEL
Şehir Şehir eşkiyası
Arabasını evinin önüne park eden genç kadın, 'Girişi kapattın' diyen...
Aile faciası
22 yıllık hasret
Büyük facia olabilirdi
Ermeniler'in kahramanı oldu
Renklere göre beslenin
Bunun adı mucize
SPOR
Türkiye'nin Türkiye'nin Fener'i
Lider F.Bahçe, Kadıköy'de lig sonuncusu Akçaabat Sebat'ı 2. yarıda...
Teslim oldum
Savaş ganimeti
Tutana aşkolsun
Hagi pes etti
Le Guen'e markaj!
Konya 3'e Taktı
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HAVA DURUMU
ISTANBUL - Yağmur 12 C,Yağmur 5 C
ANKARA - Yağmur 11 C,Yağmur 1 C
IZMİR - Yağmur 16 C,Yağmur 8 C
ANTALYA - Yağmur 18 C,Par. Bul. 10 C
ADANA - Par. Bul. 20 C,Par. Bul. 11 C
EKONOMİ
IMKB E: 28.031,450 D:% 2,47
DOLAR S: 1,290 D:% -0,39
EURO S: 1,700 D:% -0,87
AKTÜEL
GÜNE BAKIŞ
EKONOMİ
MAGAZİN
     
  Güncel | Yazarlar | Güne Bakış | Ekonomi | Aktüel | Magazin | Spor | Televizyon | Papatya | Astroloji | Ana Sayfa
     
     
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
Merkez Gazete Dergi Basım Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Üretim ve Tasarım  Merkez Bilgi Grubu