Romatizma, vücudun bütün sistemlerini etkiliyor. İlerlemiş romatizma kalbin çalışma ritmini bile bozuyor.
***
Romatizmanın etkilediği hastalıklar
Romatizmal hastalıklar vücuttaki doku ve organların çoğunu tutuyor. Bunların içinde en çok tutulanlar ise eklemler, yumuşak dokular, yani deri ve deri altı dokusu.
Eklemler, yumuşak dokular, kaslar, kirişler, bağlar, kemikler, kalp, damarlar, sinir sistemi, akciğerler, lenf düğmeleri, dalak, karaciğer, solunum sistemi, göz, böbrek, deri ve deri altı dokusu, romatizmal hastalıkların tuttuğu doku organlarını oluşturuyor. Bunların içinde en çok tutulanlar ise eklemler ve yumuşak dokulardır. Yumuşak dokular yani deri, deri altı dokusu, bursalar (eklemlere yakın küçük kesecikler), kirişler, kiriş kılıfları ve bağlardır.
FARKLI ETKİ ALANI Prof. Dr. Hidayet Sarı, hangi tür romatizmal hastalığın, hangi hastalıkları etkilediğini ve romatizmal hastalıkların nasıl teşhis edildiğini anlattı. "İltihaplı romatizma kalbi etkiler. Bazı romatizmalar, mesela lupus böbreği etkiler, ankilozan spondilit (bağışıklık sisteminin bozuk oluşu sonucu gelişen mikropsuz iltihabik romatizma) aort damarını etkiler, akciğeri etkiler. Skleroderma (kollojen doku hastalığı) denilen romatizma akciğeri etkiler. Yine ankilozan spondilitin bazı formları, bağırsakları etkiler, idrar yollarını etkiler. Böyle iç organları da etkileyebiliyor.
SEMPATİK SİSTEM Mesela fibromiyalji sendromu (iltihaplı eklem romatizması), vücudun sempatik sistemi aktif olduğu hastalarda görülüyor. Sempatik sistem, strese karşı hassas bir sistem anlamına gelir. Bunlarda migren ağrısı sık, gerilim ağrısı sık, huzursuz bağırsak sendromu daha sık ve sık idrara gitme gibi şikayetler oluyor. Ellerde, ayaklarda üşüme gibi bazı rahatsızlıkları tetikleyebilir."