Yaramazlık sınırlarını aşan çocuklara ne kızın ne de teşvik edin. Onlara evin kuralları olduğunu öğretmeye çalışın. Aksi halde doğru pedagoga....
MEMORIAL Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayten Erdoğan, çocuklarda aşırı saldırgan davranışlar ve bu davranışları önlemek için neler yapılabileceği ile ilgili bilgi verdi: "Çocuklarda, arkadaşlarına veya aile bireylerine vurma şeklinde davranışlar sık görülür ve genellikle kendisine ilgi çekmeye çalıştığı durumlarda ortaya çıkar. Saldırgan davranışların ne düzeyde olduğu önemlidir; çocukta bu davranış sürekli biçimde oluyorsa (yaşıtlarına karşı ve sosyal ortamlarda da oluyorsa), önemli olmaya başlar.
DUYARLI OLUN 1-1.5 yaşındaki çocuklar kendi hareket kabiliyetlerini keşfettikçe, ellerindeki eşyaları fırlatıp atmaya meraklı hale gelebilir veya etraflarındaki eşyalara ya da bireylere vurarak oyun yaptıklarını düşünebilirler. Bazı yetişkinler, çocuğun bu davranışını gülerek karşılar veya teşvik edici davranabilirler. Böylece yetişkinler yaptıklarının bazen bilincinde olarak, bazen de farkında olmadan çocuğu etrafındaki kişilere vurmaya, bunu bir oyunmuş gibi algılamaya teşvik eder. 0-2 yaş arası çocuklar, özellikle yüz mimiklerine son derece duyarlıdır. Bir davranışına gülündüğü zaman olumlu tepki aldığını düşünür ve aynı davranışı pekiştirmeye çalışır. Bu nedenle oluşan vurma ve saldırgan tutumlar, yetişkinlerin kendi davranışlarını farketmesi ve bu tür davranışlara sınır koyması ile kolayca düzelebilir. Aşırı izin verici, kural tanımayan ailelerde bu tip davranışlar sıklıkla görülmekte ve diğer bazı faktörlerin de eklenmesi ile önemli, önlenmesi ve düzeltilmesi güç davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
ORTAMIN ETKİSİ VAR Anne ve babanın çocuğu ödüllendirme sistemleri; çocuğun zamanını nasıl geçirdiği ve kurallı bir ev ortamında yaşıyor olup olmaması, çocuğun davranışlarının üzerine direkt etkilidir. Her şeyin belli kurallar dahilinde olması elbette çocuğun gelişimi için doğru değildir, fakat belli durumlarda belli kuralların olması, zararlı olmayan durumlarda ise çocuğun zaman zaman serbestlik içinde hareket edebilmesi önemlidir."