AB üyelerine yenilenerek sunulan 17 Aralık Bildirisi'nde, 'imtiyazlı ortaklık' yer almıyor. Kıbrıs'la ilgili ifadeler son saatlerde netleşecek
***
'İmtiyaz' yok
AB üyelerine yenilenerek sunulan 17 Aralık Bildirisi'nde, 'imtiyazlı ortaklık' yer almıyor. Kıbrıs'la ilgili ifadeler son saatlerde netleşecek.
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Hollanda'nın, 17 Aralık Zirvesi için hazırladığı ikinci bildiri taslağında, Türkiye'nin müzakerelere 2005 yılı Ekim ayında başlaması öngörülüyor.
Ankara tarafından bazı bölümleri tepki alan sonuç bildirisi, bir kez daha kaleme alındı. Hollanda'nın üye ülkelerin büyükelçilerine sunduğu ikinci taslağa göre, zirveden Fransa ve Avusturya'nın istediği gibi imtiyazlı ortaklık seçeneğini de içeren bir karar çıkmayacak. Ancak tam üyelik hedefli müzakerelerin sonucunun otomatik olarak şimdiden belirlenemeyeceği de belirtilecek.
RUMLAR'I İKNA ÇABASI SÜRÜYOR Kıbrıs sorununun bir şart olarak kabul edilip edilmeyeceği ise henüz netliğe kavuşmuş değil. Dönem Başkanlığı, Kıbrıs'la ilgili ısrarını sürdüren Rum kesimini ikna etmeye çalışıyor. Nitekim, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, zirve hazırlıkları çerçevesinde, bugün Yunanistan'da Başbakan Kostas Karamanlis ile görüşecek. Balkenende, buradan Rum kesimine geçerek, Rum lider Tasos Papadopulos ile bir araya gelecek.
REHN: HEDEF ÜYELİK, B PLANI YOK AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn de son gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye ile üyelik müzakerelerine başlanması durumunda tek hedefin "üyelik" olacağını söyledi. Rehn, Berliner Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'ye 1963'ten beri üyelik sözü, 1999'da adaylık statüsü verildiğini hatırlatarak, şöyle dedi: "Müzakereler doğaları gereği her zaman ucu açıktır. Uzun ve zorlu bir süreç olacak ve hiç kimse başarılı şekilde sonuçlanacağını garanti edemez. Ancak Türkiye ile üyelik müzakereleri başlatılırsa, şartlar yerine getirildiği takdirde açık hedef üyelik olacaktır. Ayrıca hazırlanmış bir B planı yoktur."