Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, AB'den tarih alınması durumunda sermayesi zayıf bankaların sektörden eleneceğini söyledi. Özen, sektörün yeni bir döneme girdiğini de kaydetti.
Krizin ardından bankacılık sektörünün işlevini geri kazandığını ve reel sektöre kaynak sağlamaya başladığını savunan Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2004 yılının bu açıdan yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu ifade etti.
Özen, AB ile müzakerelerin başlamasıyla yeni sermaye düzenlemeleri yaşanacağını ve bu kapsamda bankacılık sektöründe birleşme ve kapanmaların gündeme gelebileceğini vurguladı. Değişim sürecinin henüz başladığını ve yolun çok başında olduklarını belirten Özen, sektörün bu yıl hem kredilerde, hem mevduatta büyüme sağladığını ifade etti. Yeni Bankacılık Yasa Tasarısı'nı de değerlendiren Ergun Özen, taslağın öncekine göre, daha net olduğunu ve iyileştirmeler içerdiğini kaydetti. Özen, YTL'ye geçişte yuvarlama nedeniyle yaşanacak fiyat artışının ise kalıcı olmayacağını ve enflasyonist baskı oluşturmayacağının altını çizdi. Özen, 2004 yılının sonuna yaklaştığımız şu günlerde, ekonomide ve bankacılık sektöründeki tabloyu Takvim'e değerlendirdi.
Yeni Bankacılık Yasası, sizi tatmin ediyor mu? Yeni yasa tasarısını, kurumsal yönetim kavramının yerleşmesi, iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin oluşturulması konularında atılan önemli bir adım olarak görüyoruz. Taslak, şekil itibariyle mevcut yasaya göre daha iyi bir metin ve bazı iyileştirmeleri içeriyor. Sistemde geçmişte zor günler yaşandı ve bunların tekrarlanmaması için önlem almamız gerekliliğinin bilincindeyiz. Ancak bu önlemleri getirirken, sistemin hassas dengesini korumalı ve işlerliğini sağladığımızdan emin olmalıyız.
Nasıl bir yılı geride bırakıyoruz? Garanti, daralan kar marjı ortamında yüksek marjlı ürünlere odaklanmayı sürdürdü. Tüketici kredileri, kredi kartları, tekhesap ve KOBİ kredileri gibi bireysel ve işletme bankacılığı ürünlerinde yüksek artışlar gerçekleştirdi. TL kredilerdeki artış reel olarak yüzde 62.4, döviz kredilerin yüzde 30.7. Takipteki kredilerin oranı ise yüzde 4.3'den yüzde 3.7'ye geriledi. Piyasalara duyulan güvenin artması ve TL'deki değerlenmeye paralel olarak toplam bilançodaki TL/döviz kompozisyonu TL lehine değişti. Garanti, 2004'ün ilk üç çeyreğinde de Türkiye'nin şube başına verimlilikte en iyi bankası olmayı sürdürdü.
2005'te neyi hedefliyorsunuz? Garanti Bankası olarak 2005'te de reel sektöre desteğimizi artırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. Bilançomuzun TL tarafını ve kredilerin bilançodaki payını büyüteceğiz. Artan kredi talebini karşılamak için mevduat tabanımızı büyütmeyi, toplam mevduat içinde halen yüzde 28 olan vadesiz mevduatın payını artırmayı planlıyoruz. Yatırım fonlarında yüksek artışlar hedefliyoruz. Gerçek anlamda bankacılık ve sürdürülebilir bankacılık prensiplerimizden hareketle faiz dışı gelirlerimizi artırmayı planlıyoruz. Ayrıca kredi kartlarında son yıllarda yakaladığımız ivmeyi devam ettirmeyi ve sektörde lider olmayı amaçlıyoruz. Şube ağımızı da genişletmeye devam edeceğiz.
Sektörde neler yaşanacak? Makro ekonomideki olumlu gelişmeler 2005'te de sürerse kredilerin aktiflerden aldığı payda artış olacağına inanıyoruz. Tüketici kredilerinde, bu yılın altında olmakla birlikte yüzde 30 civarında bir genişleme öngörüyoruz. En yüksek artışın da konut kredilerinde yaşanacağını düşünüyoruz. Vadeli mevduatın payının yükseleceğini, toplam mevduat hacmindeki reel büyümenin ise özellikle bireylerin 2004'te önemli oranda artan borçlanma seviyeleri nedeniyle kısıtlanacağını düşünüyoruz. Şube ve personel sayılarındaki artışın da devam edeceğine inanıyoruz.