Toroğlu başlatmıştı Eski hakem Erman Toroğlu'nun "Tavuk etinde hormon var. Yiyen homoseksüel olur" sözleriyle başlayan tartışmaya, Tarım Bakanlığı nokta koydu.
Resmi rapor hazırlandı Bakanlık tarafından uzmanlara hazırlatılan 2 resmi rapor ile, iddia edildiği gibi tavuk etinde hormon ve antibiyotik bulunmadığı açıklandı.
***
Tavuk belgesi!
Toroğlu ile başlayan tavuk tartışmasına el koyan Tarım Bakanlığı, 2 rapor düzenleyerek, tavuk etinde antibiyotik ve hormon olmadığını duyurdu....
Birileri bir kuyuya taş atıyor. Sonra çıkart çıkartabilirsen. Bazen bu yanlışlar milyonları etkiliyor.Toplumsal ve yasal reflekslerimiz yeterince çalışmadığı için de yetkisiz kişilerin sözleri ekonomiye, sosyal hayata darbe vuruyor. Eski hakem Erman Toroğlu birdenbire "Tavuk yemiyorum çünkü hormon var. Hatta yiyen homoseksüel bile olabilir" deyip, kafaları karıştırdı. Sonra ekonomiye 2 milyor dolar katma değer sağlayan, 2 milyondan fazla insanın iş ve aş kapısı olan bir sektör darbe aldı. Satışlar düştü, pazar yüzde 30 daraldı. Toplum panikledi. Bu olay bir Avrupa Birliği ülkesinde olsaydı, iddia sahibi ispatlayamadığında yasalar devreye girerdi. İspatlarsa, bu kez o gıda sektörü gerekli cezayı alırdı. Olay sadece gazete sayfalarında tartışılıyor. Tavukçuluk sektörü temsilcileri ise bu tartışmalar karşısında biraz sessiz kaldılar.
BAKAN GÜÇLÜ'YLE TOPLANTI Biz de bu iddiaları araştırmak için Beyaz Et Toptan ve Perakendecileri Derneği Başkanı Demir Kunter ile gittiğimiz Bolu'da Beypiliç Genel Müdürü ve aynı zamanda ziraat mühendisi de olan Dr. Esat Koca'dan bilgi aldık. Koca, önceki gün Tarım Bakanı Sami Güçlü ile bir araya geldiklerini ve konuyu aktardıklarını belirterek, muhatap makamın bu bakanlık olduğunu söyledi. Koca, "Biz sektör olarak Avrupa'dan da ABD'den de ileri teknolojide üretim yapıyoruz. Bu iddialar karşısında cevap verecek olan, yine Tarım Bakanlığı'dır. Çünkü bizim bütün üretim aşamalarımızda Bakanlık'ın denetlemeleri vardır" dedi. İddialar üzerine Bakanlık'a üreticiler olarak müracaat ettiklerini anlatan Esat Koca, incelemeler sonunda gerek antibiyotik kalıntısı, gerekse hormon olduğu yolundaki iddiaları çürüten raporlar verildiğini anlattı.
'İSPAT ETSİNLER BIRAKIRIZ' Koca, tavuktaki üretim aşamalarını bize tek tek gösterirken, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kural dışı birşey yapmamız mümkün değil. Eğer küçük bir hata yaparsak, kendimiz büyük zarar görürüz. Tavukta hormon olması mümkün değildir. Yine antibiyotik uygulaması çok cüzi seviyededir ve uzmanların kontrolünde yapılmaktadır. Ayrıca antibiyotikler kesimden 10 gün önce durdurulur. Böylece etlerin hiçbirisinde kalıntı bulunmaz. Bunu ispat etsinler, biz işletmelerimize kilit vurmaya hazırız." 'Gönül rahatlığı ile yiyin' Demir Kunter (sağda) ve Sait Koca tavuk üretim tesislerinin tamamında Tarım Bakanlığı'na ait düzenli olarak resmi kayıtların tutulduğunu belirtti. Tavuk konusunda yetkisiz kişilerin konuşarak milyonlarca insanın ekmeğiyle oynadığını belirten Kunter, herkesin gönül rahatlığı ile tavuk yiyebileceğini söyledi.