Akaryakıt sektörünün serbestleşmesi ile şirketler sadece fiyatta değil, promosyonda da yarışacak. Rekabet, tüketiciye yarayacak
***
Hediyeli benzin!
Akaryakıt sektörünün serbestleşmesiyle, şirketler arasındaki fiyat ve promosyon yarışının patlaması beklenirken; kar marjının düşmesi ve lisans için yıllık satış barajı getirilmesi şirketleri zorlayacak. Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası Başkanı Muhsin Alkan'a göre, akaryakıt bayii sayısında yaşanacak artışa bağlı olarak rekabet ve promosyon yarışı artacak. Tüketici istasyon arayışına girecek, promosyon patlayacak.
ŞİRKETLER ZORLANACAK Serbest fiyat ortamında, kar marjları düşecek. Fiyat rekabeti başladığında bazı şirketler çok zorlanacak. Bugün sektörde bulunan 21 şirketin 7-8 tanesi, istasyonlarına yatırım yapan, ürün ve hizmet kalitesini geliştirmeye çalışan, sabit giderleri yüksek olan şirketler. Ancak pazarda, fırsatlardan istifade etmek için kurulmuş, sabit yatırımları minimum düzeyde şirketler de bulunuyor.
BATIDA DURUM ÇOK FARKLI Batılı pazarlara bakıldığında, akaryakıt istasyonlarıyla en büyük fiyat rekabeti yapan kuruluşların, hipermarket ve süpermarket gibi perakendeci şirketler olduğu görülüyor. Akaryakıt, bu perakendeci kuruluşların yan faaliyeti niteliğinde. Dolayısıyla onların esas amacı, kendi perakende teşkilatlarına ilave müşteri kazandırmak. Bu ilave müşterileri, akaryakıtı ucuz satarak temin ediyorlar. Akaryakıt şirketleri için de çok ciddi rakip olarak ortaya çıkıyorlar. Örneğin bu tür rekabetin yoğun yaşandığı pazarlar olan Fransa ve İngiltere'de, kar marjları aşağı inerken şirketler zor duruma düştü.
LİSANS İÇİN NE İSTENİYOR? Lisans başvurusu yapan şirketlerden, diğer şartların yanı sıra "Akaryakıt Pazarlama Projeksiyonu" ile birlikte yıllık 60 bin ton akaryakıt satış taahhüdü (asgari limit ) isteniyor. Akaryakıt şirketleri satış bilgilerini, üçer aylık dönemlerde EPDK'ya bildirecek, yıl sonunda satışı 60 bin tonun altında kalan şirketlerin lisansları, EPDK tarafından iptal edilecek.