6 ülke 470 bin göçmen alacak 6 ülke 470 bin göçmen alacak... ABD, Kanada, Almanya, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiltere... Aranan meslek grupları ve şartlar. Müracat etmek için bilgiler. Başvuru telefonları.
***
Kanada bu yıl, 250 bin göçmen alacak!
Üniversite mezunu olan, İngilizce bilen, 4 yıl iş deneyimi olan herkes Kanada'ya göçmenlik başvurusu yapabiliyor.
Yurt dışında yaşamayı seçenler için ilk akla gelen ülkelerden biri, hiç kuşkusuz Kanada. 31 milyon nüfuslu Kanada, yılda aldığı 250 bin kişiyle şu anda dünyada en fazla göçmen alan ülke konumunda. Kanada'nın bu kadar çok tercih edilmesinin en önemli nedeni, özellikle sosyal harcamalar konusunda müşfik davranması. Birkaç örnekle ne demek istediğimizi anlatalım... Kanada, dünyada kişi başına en çok sağlık harcaması yapan ülke. İşsizlik ve çocuk yardımı da var. Ancak bunlardan faydalanabilmek için ailenin gelir durumu önemli. Kanada'da en düşük gelir 20 bin Kanada Doları olarak belirlenmiş. (1 Kanada Doları=0.7 ABD doları) Kişinin geliri bunun altındaysa, 2 bin dolar aile ve çocuk yardımı alabiliyor. Yardım nakit olarak değil, ödenecek vergilerden yapılacak indirimle vatandaşlara yansıtılıyor. Ancak işsizlik yardımından faydalanmak için 6 ay çalışmış olmak şart. Akıcı İngilizce şart Kanada'da daha önceki "meslek odaklı göçmenlik sistemi" 28 Haziran 2002'de belirlenen yeni kriterlerle değişti. Yeni sisteme göre, üniversite mezunu olan, akıcı İngilizce konuşan, 4 yıl iş deneyimi olan herkes, Kanada'ya göçmenlik başvurusu yapabiliyor. Kanada'ya yapılan göçmenlik başvuruları 100 puan üzerinden değerlendinmeye alınıyor. Bu değerlendirme sonucunda 67 puan alanlar, göçmenlik başvurusu hakkı kazanıyor. Puanlamada eğitim 25 puanla ilk sırada yer alıyor. Bunu 24 puanla yabancı dil izliyor. Eğer İngilizce ve Fransızca'yı akıcı olarak konuşuyorsanız, 24 puan cebinizde. Bu dillerden sadece birini akıcı olarak konuşabiliyorsanız, bu 16 puan demek. Kanada'da meslek odaklı bir göçmenlik yaklaşımı yok. Ancak yine de mühendisler, marangozlar, aşçılar, şefler ve çiftlik alanında yatırım yapacak insanlar, belirli bir önceliğe sahip. Ayrıca ülkenin sağlık personeline olan ihtiyacı, bu meslekle uğraşanlara öncelik tanınmasını sağlıyor. Kanada'da göçmenlik başvuru süreci 1.5-2 yıl sürüyor. Ancak hemen belirtelim, yatırımcılar ve girişimciler için bu süre, çok daha kısa olabiliyor.
Başvuru maliyeti Göçmenlik başvurusu yapabilmek için Kanada hükümetine iki çeşit harç yatırmak zorundasınız. İlk olarak, kişi kayıt harcı (processing fee) yatırıyorsunuz. Harcın bedeli, 22'den büyükler için 550, 22'- den küçükler içinse 150 Kanada Doları. Bunun dışında sadece 22 yaşından büyüklerin yatırmak zorunda olduğu sürekli yaşam harcı (peramanent residence fee) denilen başka bir harç daha var. Ancak başvuru sürecinde hukuki ya da profesyonel yardım almak istiyorsanız, bunun bedeli 750-3 bin ABD Doları arasında değişiyor. Bu arada ücretlerin başvuru dosya sayısına göre değil, kişi başına alındığını belirtelim. Şöyle ki, göçmenlik başvurusu yapanlar için bir dosya hazırlanıyor. Bu dosya, eğer bireysel olarak başvuru yapıyorsanız sadece sizi kapsıyor. Ancak ailenizle veya nişanlınızla aynı dosyada başvuru yapabiliyorsunuz. İşte bu gibi bir durumda ödenmesi gereken harç, dosyada ki her kişiden ayrı ayrı talep ediliyor.
Resmi site: www.cic.gc.ca Diğer bilgi alınabilecek siteler: www.eksper.com.tr http://istanbul.immigrate.net