Sıvı ve tuz kaybının az olduğu, ishalli hastanın yaşamını çok etkilemediği durumlarda; hastaneye yatırılmadan genellikle sadece uygun bir diyetle, hasta ayakta tedavi edilir.
Aşırı su ve tuz kaybı, ağır dizanteri halleri, kolera şüphesi olan durumlarda hasta mutlaka hastaneye yatırılarak, öncelikle kaybedilen su ve tuzun yerine konması amacıyla serum verilir, daha sonra uygun ilaçlara başlanır.
İshali olan hastalar, posasız ve yağsız gıdalar tüketmeli, sebze, meyve, kuruyemiş, çikolata, kızartmalar gibi gıdalardan uzak durmalıdır.
Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates, patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenilebilir. Ayrıca bol miktarda sıvı tüketilmelidir.
HİJYENE DİKKAT EDİN Yaz ishallerin önlenmesinin en önemli yolu, kaynağı bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi, özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra mutlaka yıkanmasıdır. Kullanılan ve içilen suların klorlanması, mikrop oluşumunu engeller.