Güneş ve denize bağlı olarak ortaya çıkan yaz hastalıklarından korunmak artık çok daha kolay.
***
Yaz hastalıkları ve alınacak önlemler
Sağlık sorunları, kışın da yazın da ortaya çıkıyor... Ancak, birtakım rahatsızlıklar yaz döneminde daha fazla görülüyor. Çünkü, güneş ve deniz mevsimi olan yazın kendine özel hastalıkları var.
Bazı rahatsızlıklar, yaz mevsiminin ve sıcağın etkisiyle daha da ağırlaşabiliyor. Tabii, bir de kazalardan söz etmek gerekir; boğulma, zehirli böcek sokmaları, kırık veya çıkıklar gibi yazın daha sık yaşanan durumlar...
Yanıklara ilkyardım Yanıklar, organizmanın bölgesel olarak ateş, buhar, sıcak cisimler ile karşılaşması sonucu gelişen doku harabiyetidir. Zararın derecesini bildiren sınıflandırmada yanığın derinliği, vücudun ne kadarının etkilendiği ve yanık bölgenin yeri göz önünde bulundurulur. Buna göre: 1. derece yanıklarda (yüzeysel yanık): Ciltte kuruluk, kızarıklık ve hafif şişlik görülür. Ağrılıdır ve çok hassastır. Orta dereceli güneş yanıkları buna örnektir. 2. derece yanıklarda (kısmi kat yanık): Ciltte, kızarıklık ve nemli bir görünüm vardır. Bül denilen içi sıvı dolu kesecikler oluşmuştur. Çok ağrılıdır. Ateşle direkt temas, sıcak sıvı veya cisim yanıkları, kimyasal madde veya güneş yanıkları ikinci derece yanığa yol açabilir. 3. derece yanıklar (tam kat yanık): Cildin tüm tabakalarını etkileyip cilt altı dokudan kas, kemik ve organlara dek inmiş yanıklardır. Cilt kuru ve serttir, mumsu görünümde olabilir. Koyu kahverengiden siyaha dek renk alabilir, ağrısızdır. En çok, patlama ile oluşmuş yangınlarda veya elektrik çarpmaları ile oluşur.