Tatilinizin başlangıç noktası olan yolculukta, çeşitli nedenlerle rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz. Alacağınız basit önlemlerle, bunları kolayca atlatmanız mümkün....
Şimdi, yolculuk sırasında olası rahatsızlıklara bir göz atalım: Basınç farkı; üst solunum yollarında iltihap, alerji ve sinüzit problemi olan hastalarda şiddetli baş ve kulak ağrısına neden olabilir. Esneme, burnu tıkayarak yutkunma, sakız çiğneme gibi yöntemler faydalı olabilir. Damar iltihabı (tromboflebit) olan hastalar, uçuş sırasında bacak egzersizleri ve sık sık 1-2 dakikalık yürüyüşler yapmalıdır. Kalp krizi geçirmiş hastaların, 6 haftadan önce uçak yolculuğuna çıkmaları sakıncalıdır. Hafif yüksek tansiyonu olan hastalar, uçak yolculuğundan etkilenmemekle birlikte, uçuş stresinden kaynaklanan aşırı heycanlanmalara karşı sakinleştirici kullanabilir.
EKONOMİ SINIFI SENDROMU Sürekli ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını mutlaka yanlarına almalı, bagaja vermemelidir. Uzun süren uçak ve otobüs yolculukları sırasında hareketsiz kalmak, toplar damarlarda dolgunluğa yol açarak, bacakta pıhtı oluşmasına neden olabilir. Bu pıhtı yerinden oynayıp akciğerleri tıkadığında, ölümcül sonuçlar doğabilir.Özellikle 40 yaş üzerindekiler, varisi olanlar, sigara içenler, sigarayla birlikte doğum kontrol hapı kullananlar, hamileler, yakın zamanda karın ve bacak ameliyatı geçirenler, normalden fazla kilolu insanlar, ekonomi sınıfı sendromu için riskli grup içinde yer alır. Yolculuktan hemen önce 1 Aspirin alınması ve her 2 saatte bir araç içinde küçük yürüyüşler yapılması fayda sağlayacaktır.
ZAMAN FARKI ŞİKAYETLERİ Ülkeler arasında yaşanan zaman farkından dolayı, yeme ve uyku düzeni bozuklukları ortaya çıkabilir. Başlıca etkileri, terleme, halsizlik ve hazımsızlıktır. Yolculuk sırasında bol bol su içmek, sigara ve alkolden uzak durmak, 45 dakikadan fazla uyumamak, mümkün olduğunca gün ışığında kalmak, zaman farkından doğan rahatsızlıkları azaltır.