Mayıs ihracatı yüzde 26.8 artarken TİM Başkanı Oğuz Satıcı hükümeti uyardı: İhracatçı elindeki barutun dibini kullanıyor.
Türkiye'nin, mayıs ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 26.8 artarak 4 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık ihracat ise yüzde 33 artışla 54 milyar dolara ulaştığı bildirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, yılın ilk 5 ayı itibariyle ihracat tutarı da yüzde 34.7 büyüme ile 24 milyar 35 milyon 579 bin dolar oldu. İhracat tutarı içinde sanayi ürünleri 46.5 milyar dolarla yüzde 85.9 pay aldı.
GEREKSİZ GERGİNLİK ORTAMI Adana'da ihracat verilerini açıklayan TİM Başkanı Oğuz Satıcı, rakamların sevincini yaşayamadığını belirterek, artan ihracattan dert yandı. "YÖK yasa tasarısı gerginliği, iç barışa ve istikrara böylesine ihtiyaç duyduğumuz bir ortamda gereksiz ve zararlı sonuçlar verebilecek niteliktedir" diyen Satıcı, ekonomideki kırılganlığın devam ettiğini açıkladı. Türkiye'nin bu tür gerginliklerle oyalanamayacak kadar önemli sorunları bulunduğunu söyleyen Satıcı, şöyle konuştu:
ŞAPKA DÜŞER, KEL GÖRÜNÜR! Türkiye ekonomisi henüz normale dönmüş değil. Borcu 200 milyar doları aşmış bir ülkenin, 24 milyar dolarlara varan bir dış açık tehdidiyle normale dönmesi mümkün değildir. Türkiye, rekabet gücünü kaybediyor. Türkiye ihracatçısı, elindeki barutun dibini kullanıyor. İhracatımızın astronomik artışlara sahne olması bu gerçeği değiştirmiyor. Döviz kurundaki yüzde 18'lik devalüasyon yapısal sorunlarımızı ortadan kaldırmıyor. Hatta bir başka açıdan bakıldığında erteleyerek derinleştiriyor. Türkiye şapkasını önüne koymak ve düşünmek zorundadır. Aksi takdirde şapka düşer ve 2001 krizinde olduğu gibi kel gözükür."