YAŞAM için gerekli ve zorunlu olan demir, kırmızı kan hücrelerinin, kaslardaki kırmızı pigmentlerin ve bazı enzimlerin üretilmesinde gereklidir. D vitamini emilimi için, bakır, kobalt, manganez ve C vitamini gereklidir. B vitaminlerinin uygun bir şekilde metabolize edilmesi için de demire ihtiyaç vardır. Mayalandırılmış tahıllar, yumurta demir kaybına neden olur.
Ne kadar alınmalı? Günlük demir gereksinimi, yetişkinler için 10-15 mg, hamile kadınları için 30 mg, kadınlar ve süt veren anneler için 15 mg'dır. Kanda yüksek oranda demir, serbest radikallerin oluşmasını sağlar. Özellikle erkeklerde kalp rahatsızlığı riskini yükseltir. Sağlıklı kişilerde fazla demir alımıyla zehirlenmeler, nadir görülür. Ancak çocuklar için fazla alımlar çok tehlikeli olabilir.
En iyi doğal kaynakları: Demir hem hayvansal hem de bitkisel kaynaklardan kolaylıkla sağlanabilir. Kırmızı et, karaciğer, deniz tarağı, kurutulmuş şeftali, yumurta sarısı , istiridye, kabuklu yemişler, pekmez, yulaf ezmesi zengin demir kaynaklarıdır.
Vücuttaki fonksiyonları: Hastalıklara karşı direnci artırır. Büyümeye yardım eder. Bitkinliği engeller. Doğal deri tonunu geri getirir. Demir yetersizliği anemisini tedavi eder.
Yetersizliğinde ne olur? Anemi (kansızlık), yorgunluk ve enfeksiyonlara neden olur. Kadınlarda menstrüasyon dönemindeki kayıplar nedeniyle anemi görülme oranı yüksektir.