YAĞDA çözülen K vitamininde bir üçlü vardır. K1 ve K2 bağırsaklardaki doğal bakteriler tarafından oluşturulabilir. K3 sentetiktir ve doğal olanlardan 2 kat daha güçlüdür. Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. K vitamini genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentez edilir. X ışınları ve radyasyon, donmuş gıdalar, aspirin, hava kirliliği, mineral yağlar K vitamini kaybına neden olur.
Ne kadar alınmalı? Yetişkinler için önerilen günlük miktar 65-80 mcg'dır. 500 mcg üzerindeki dozlar kızarma, kaşıntı, ateş basması ve karaciğer bozukluğuna yol açabilir. Emilim bozukluğu, çok düşük kalorili diyetle beslenme, uzun süreli antibiyotik kullanma ve damar yoluyla beslenme gibi durumlarda K vitaminine gereksinimi artar. Ayrıca süt bebekleri, pankreas sorunları olanlar ve safra kesesi taşı olanların da K vitamini takviyesi yapmaları tavsiye edilir.