CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Karayalçın dün büromuzu ziyaret ederek projelerini anlattı. Karayalçın, siyasi birikiminin yanı sıra, "belediyecilik" konusunda Türkiye'nin en deneyimli isimlerinden biri. "Ankara'ya acil tedavi" başlığı altında, toplamı 3 milyar doları bulan altyapı ve sosyal yardım projeleri hazırlamış. Oy oranının şu anda yüzde 40'larda ama tırmanış eğiliminde olduğunu söylüyor. Seçilmesi halinde gerçekleştireceği projeleri şöyle sıralıyor:
* * * - Birinci önceliğimiz Kızılırmak suyunun arıtılması. Çünkü Ankara'nın suyu kirli. - İkincisi Gerede havzası suyunun taşınması. Onun için Işıklı barajının yapılması gerekiyor. - Üçüncü projemiz ise 4 yeni metro güzergahı yapılması. Bunlar; Kızılay-Çayyolu, Batıkent-Eryaman-Sincan, Keçiören-Tandoğan ve Dikimevi-Siteler arasında olacak. - Üç porje için toplam 2,5 milyar dolar harcanacak. 2 milyar doları metro için, 500 milyon doları su projeleri için. Mühendislik projeleri kredi ile gerçekleştirilecek.
* * * ...Ve sosyal projeler: "Acil 2 sosyal projemiz var. Birincisi, 2009 yılında 25 bin kişiye iş yaratılması. Sosyal güvenlik primlerinin de ödeneceği bir istihdam paketi bu. Öncelik kadınlar, gençler ve engellilerde olacak. Bu projenin maliyeti 120 milyon dolar. İkinci proje Hemşehrilik Geliri adını taşıyor. TÜİK'in tesbit ettiği yoksulluk çizgisinin altında yaşayan 90 bin Ankaralı aileyi yoksulluk çizgisinin üstüne taşımayı öngörüyoruz. Bunun bedeli de 350 milyon dolar. İki proje yaklaşık 500 milyon dolar tutacak." Sosyal projeler için öngörülen harcama, belediye ve bağlı kuruluşların bütçelerinden ayrılacak yüzde 15'lik payla karşılanacak.
* * * Peki 90 bin aileye nasıl yardım yapılacak. Ayni mi, nakdi mi? "Belediyenin mal ve hizmetlerinden sembolik fiyatlarla yararlanacaklar" diyor Karayalçın, "Su, gaz, otobüs, ulaşım, metro gibi hizmetler 'bedava' sayılabilecek bir bedelle verilecek." Ya gıda yardımı? "Evet yapacağız ama yeni bir anlayışla. Kapının önüne paket koyarak değil. İnsanların tercih ettikleri gıda ürünlerini almaları sağlanacak. Tüketmediği salçayı, tuzu almak zorunda kalmayacak. Neye ihtiyacı varsa, gidip gıda bankasından onu alacak. Hem yoksulluğa, hem yoksulluğun istismarına son vereceğiz." Bir de önemli not: Özel sektör kuruluşları gıda bankasının yardımlarına destek verirlerse, belli oranda vergi indiriminden yararlanacaklarını, bu konuda yasal düzenleme bulunduğunu hatırlatıyor Karayalçın.
* * * Denetimde şeffaflık konusuna gelince. Karayalçın öncelikle kendisi ve birinci derece yakınlarıyla belediye yöneticilerinin mal varlıklarını internetten yayınlayacaklarını söylüyor. Ayrıca Belediye Meclisi toplantılarının radyo ve televizyonlardan naklen yayını düşünülüyor. İmar yolsuzluklarını önlemek için, sokakların imar durumlarının internete konulacağını vurguluyor Murat Karayalçın. Projenin bir bacağını da, TÜRMOB trafından görevlendirilecek bir mali müşavirlik ve denetim firmasının, belediyeyi denetleyip, başkana bildirmeden doğrudan kamuoyuna açıklama yapması oluşturuacak.
* * * Karayalçın, altgeçitlerin kalıcı çare olmaktan çıktığını, raylı sistemin zorunlu hale geldiğini belirterek "Biz 50 kilometreye yakın raylı sistem öngörüyoruz" diyor. Vaatlerinin içerisinde Kızılay'ın yeniden projelendirilmesi, Ankara'nın bulvarlar ve meydanlar kendi haline getirilmesi de var. Ayrıca şehrin Doğu yakasını canlandırmak için de projeler geliştiriliyor.
* * * Ankara Türkiye'nin dört bir yanından göç alan bir kent. Karayalçın "alt kimliğimiz Karadenizli, Sivaslı, Kırşehirli, Çorum ya da Çankırılı olsa da hepimizin üst kimliği Ankaralı olmaktır" diyor. Herkesin "üst kimliği"ni esas alarak alt kimliğe bakmadan Ankara'nın tüm bölgelerine eşit hizmet götüreceklerini söylüyor. "Ankaralılık" bilincini aşılamak için özel bir çaba sarfettiğini de vurgulayan Murat Karayalçın iddialı: "Herkesin yaşamaktan keyif alacağı bir Ankara oluşturacağız."