Egzersizle korunun
Kış aylarından hastalıklardan korunmak için beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli olarak spor yapmalısınız.
Kış aylarında depresyon da artar. Doğru beslenme ile bu dönem daha rahat atlatılabilir. Muz, kepekli pirinç, kepekli makarna, patates gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle depresyon azaltabilir. Kış aylarında bazı yiyecekler vücuda özel faydalar sağlar. Kış sebzelerinden olan lahana içerdiği kükürtlü amino asitler ve kanı sulandırıp metabolizmayı çalıştırması, zengin lif kaynağı olması nedeni ile tüketilmesi gereken kış sebzelerinin başında gelir. Aile sofralarında lahana ve lahanadan yapılan besinler eksik olmamalıdır. Lahanadan çorba, kapuska, çiğ salata, sarma az tuzlu turşu gibi yemekler ya da salatalar üretebilirsiniz. Pırasa, kereviz gibi kış sebzeleri kalp damar sağlığını korumak açısından çok faydalıdır. Aynı zamanda karaciğerin de temizlenmesine yardımcı olurlar. Aileler beslenme davranışları ile çocuklarına örnek olarak sebze yeme alışkanlığı kazandırabilirler. Özellikle okul çağı çocukları olan anneler sıcak bitki çayları- zencefille kaynatılmış ballı süt içirerek çocuklarının bağışıklık sistemini güçlendirebilirler. Çocukların lifli gıdalar tüketmesine özen gösterilmeli. Artan tatlı ihtiyaçlarını ise ağır, şerbetli hamur tatlıları yerine pestil, kuru meyve (kayısı-üzüm-hurma-yaban mersini), sütlü tatlı, ara sıra da yüzde 70-80 kakao içeren çikolata ile karşılanmalıdır. Ailemizin yaşlılarının da sıvı alımlarını arttırarak beslenmelerini takip edilmelidir. Yemeklerimizi pişirirken kullanacağımız köri, zerdeçal, safran, kimyon, tarçın, kakule, kişniş, çörek otu gibi baharatlar da kanımızın temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde görev alırlar. Kış aylarında beslenmede dikkat edilecek bazı hususlar: lGün içerisinde tüketilen karbonhidrat, yağ, protein, mineral ve vitaminlerin dengeli ve yeterli tüketilmesi önemlidir. * Kızartmalar, kaymak, pasta, börek gibi hamur işleri, cips, krema, sakatat, salam, sucuk gibi yağ içeriği yüksek gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı, ızgara, buğulama, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. * Çay ve kahve yerine C vitamini içeren kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir. * Vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılması için 2-2.5 litre su tüketilmelidir. * Haftada 3 gün düzenli egzersiz yapılmalıdır. * Her öğünde salata ve sebze tüketilmelidir. * C vitamini yüksek miktarda içeren turunçgiller, yeşil biber, karnabahar, ıspanak, roka, tere gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler düzenli tüketilmelidir. * Haftada 2-3 kez düzenli balık tüketilmelidir. * Yumurta, süt, yoğurt, peynir, et grubu gibi yüksek protein içeren gıdaların düzenli tüketimine özen gösterilmelidir. * Haftada 2 kez mercimek, barbunya, nohut gibi kuru baklagiller tüketilmelidir.
|