TÜİK enflasyon oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Fakat vatandaşın harcamaları ve temel ihtiyaç maddeleri dikkate alındığında fiyat artışı yüzde 20'yi buluyor.
Türkiye'de öteden bu yana tartışma konusu olan enflasyon hesaplamasında dikkate alınan ürün çeşidi artırılsa da, yine de vatandaşın cebine yansıyanı tam olarak göstermiyor. Fiyat artışlarının özellikle halkın kullanmak zorunda olduğu ısınma, yakıt, sağlık, eğitim gibi konularda olması, temel ihtiyaç maddelerine de enflasyon üzerinde zamlar gelmesi sokağa yansıyan enflasyonu artırıyor. Türkiye Kamu-Sen'in bu konuda TÜİK verilerine dayanarak yaptığı araştırma, gerçek enflasyonun yüzde 20 olduğunu ortaya çıkardı. Kamu-Sen, "Her ne kadar TÜİK, 2008 yılı enflasyonunu yüzde 10 olarak açıklasa da, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin hazırladığı 2008 yılı Asgari Geçim Araştırması sonuçlarına göre vatandaşın yıllık gerçek enflasyonunun yüzde 19.7 olduğu ortaya çıktı" açıklamasını yaptı.
AÇLIK SINIRI ARTTI Kamu-Sen'den yapılan açıklamaya göre; 2007 yılının Aralık ayında 895 TL olan açlık sınırı, 2008 yılının Aralık ayında bin 72 TL olarak belirlendi. Son 1 yıl içinde vatandaşların zorunlu harcama kalemlerindeki artış yüzde 20 seviyesine ulaşarak, açıklanan enflasyonu 2'ye katladı. 2008 yılında yüzde 50 ile en fazla elektrik masrafları artarken; bir ailenin sağlık harcamaları yüzde 42, temizlik giderleri yüzde 32, ulaşım giderleri yüzde 27 zamlandı.