Bel sağlığınızı riske atmayın. Hastalıktan korunmak için düzenli egzersiz yapın, dengeli beslenin ve ağır kaldırmayın Bel sağlığınızı riske atmayın. Hastalıktan korunmak için düzenli egzersiz yapın, dengeli beslenin ve ağır kaldırmayın.
Bel sağlığına korumak için dün verdiğimiz 15 önerinin devamı şöyle:
16- Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyiniz ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret edin.
20- Her gün kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın.
21- Egzersizleri, altında tahta veya sunta bulunan halı veya battaniye gibi sert bir zemin üzerinde yapın. 22- Egzersiz hareketlerinin sayısını gün geçtikçe yavaş yavaş arttırınız. Başlangıçta aşırılığa kaçmayın.
23- Spor veya egzersiz yaparken ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçının.
24- Egzersiz sonrasında şiddetli ve 15 dakikadan fazla süren bir rahatsızlık ortaya çıkarsa uzman doktora danışınız. Bir saati geçen rahatsızlık söz konusu ise o hareketi yapmayın.
25- Her gün peynir veya bir tabak yoğurt yemeyi adet haline getirin.
26- Eğer kilonuz fazla ise bunu bir türlü veremiyorsanız, bir uzman doktor ve diyetisyene başvurunuz. Gerekirse psikologdan da yardım isteyerek, kararlı bir şekilde kilolarınızı verin.
27- Uzman hekime danışmadan bel korsesi kullanmayın. Çelik balenli korselerin uzun vadede bel ve karın adalelerini zayıf bırakacağını unutmayın.
28- Kesin teşhis konulup bel ağrınızın nedeni anlaşılmadan belinizi asla çektirmeyin. Bunun bazen felce kadar giden sonuçlara yol açtığını unutmayın.
29- Üzüntü ve streslerin bel sağlığınızı da olumsuz yönde etkilediğini bilerek ruh sağlığınıza özen gösterin. Ailevi, sosyal veya iş hayatınızla ilgili problemlerinizi çözmek için gerekirse ilgili doktor ve şahıslardan yardım isteyerek köklü bir çözüme gidin.
30- Vücut ağırlığınızı sürekli kontrol altında tutun. Alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu, bunun da belinizin biyomekaniğini olumsuz yönde etkilediğini unutmayın. Sofraya acıkmadan oturmayın, doymadan kalkın.
31- Uzun topuklu veya topuksuz ayakkabı giymeyin.
32- Sandalye veya koltuğa oturmak için kendinizi oturağınızın üstüne sanki düşüyormuş gibi aniden bırakmayın. Yavaş yavaş, kontrollü olarak oturma pozisyonuna geçin