Konya'da bir vatandaşın kurbanlık mallarına haciz kondu. Hacizli mallar kurbanlık diye satışa çıkartıldı. İlahiyatçılar ikiye bölündü. Büyük bir kısmı, "Ağlayanın malı gülene yaramaz, hacizli mal kul hakkına girer" diye karşı çıktı. Alo Fetva hattı ise "Caizdir" görüşü bildirdi.
***
Ağlayanın malı gülene yaramaz
Kredi kartının ardından 'Hacizlik hayvanlar kurban olur mu' tartışması gündeme geldi. İlahiyat profesörleri ikiye bölündü.
Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz her alanda olumsuz yüzünü gösteriyor. Konya'da alacak tahsili yapılamadığı için bir vatandaşın 25 ineğine mahkeme kararıyla haciz konuldu. Haciz yoluyla el konulan kurbanlıklar ihale yoluyla satışa çıkarıldı. Bu gelişme, "Haciz yoluyla alınan hayvan kurban olur mu?" tartışmasını gündeme getirdi. Konuyu değerlendiren ilahiyatçılar ve müftülük yetkilileri ikiye bölündü.
'Kul hakkına girer' dediler
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker "Hayvanların haciz yoluyla bedelinin çok altında satılmasına ahlaki gözle bakmıyorum" dedi. Prof. Dr. Saffet Köse ise "Başkasının zor durumundan faydalanarak malını alıyorsak bu kul hakkına girer, bu durumda kurban etmek caiz değildir" yorumunu yaptı. Akdeniz Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şahin Filiz ise "Haciz yoluyla satışa sunulan hayvanların kurban edilmesi İslam dininin ruhuna uymaz. Ancak hukuken bir problem yoktur" dedi.
Alo fetva hattı: Dinen sakınca yok
Alo Fetva hattı yetkilileri ise ilahiyatçıların yorumlarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yetkililer, "Haciz yoluyla alınan hayvanların kurban edilmesi caizdir. Dinimizce bir sakıncası yoktur. Ama ağlayanın malı gülene yar olmaz. Bu kişisel bir tercihtir" diyerek tartışmaya son noktayı koydu.