Türk Borçlar Kanunu Tasarısı yasalaşırsa evsahipleri "Dedem, torunum, evlatlığım oturacak" diyerek kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirme imkanına kavuşacak. Mülkünü boşalttırmak isteyen evsahipleri 'kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun ve kanun gereği bakmakla yükümlü oldukları kişileri' gerekçe olarak gösterebilecek.
***
Kiracılara kötü haber geldi
Ev sahipleri, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın mevcut haliyle yasalaşması halinde 'Dedem, torunum, evlatlığım oturacak' diyerek, kiracıyı evden çıkartabilecek....
TBMM Adalet Komisyonu'nun 212 maddesini kabul ettiği 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, kiracı-ev sahibi ilişkisi konusunda önemli değişiklikler içeriyor. İşte tasarıdan bazı satır başları:
* Mevcut düzenlemeye göre, 'Oğlum evlenecek. Kızım gelin olacak' şeklindeki gereksinimlerle tahliye davası açabilen ev sahipleri, tasarı aynen yasalaşırsa, 'Babam, dedem, torunum veya evlatlığım oturacak' gibi gerekçelerle de kira sözleşmelerini dava yoluyla sona erdirebilecek.
* Gereksinim ileri sürülerek boşaltılan konut ve işyerlerinin, 3 yıl süreyle eski kiracıdan başkasına kiralanamayacağına ilişkin mevcut düzenleme, tasarıda da korunmakla birlikte, 'yeniden kiralama yasağına' aykırı hareket eden kiraya verenler için öngörülen 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası kaldırılacak.
* Kira sözleşmesinin kurulmasından sonra, başlangıçta belirlenen kira bedeli ekonomik koşullara bağlı olarak değiştirilebilecek.
FATURA SORUNU
* Kiraya verenler, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara karşı tahliye davası açabilecek.
* Konut ve işyeri kiralarında kiracı, süre bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzatılmış sayılacak.