Tedavide amaçlanan kan şekerini kontrol altında tutmaktır. Düzenli egzersiz ve ilaç kullanımı yaşam kalitesini artırır.
Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalık olarak tanımlanabilir. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glikozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl'nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.
Diyabeti Tip 1 ve Tip 2 olarak ikiye ayırabiliriz. Tip 1 diyabet, pankreasın insülin salgılayamaması sonucu ortaya çıkar. Hastalar, mutlak veya göreceli bir insülin yetersizliği olduğundan ömür boyu insülin hormonunu dışarıdan (enjeksiyon yoluyla) almak zorundandır. Genel olarak toplumdaki diyabet vakalarının yüzde 10'unu Tip 1 diyabet vakalarıdır.
Tip 1 diyabet gelişme riski; Anne, baba kardeş gibi birinci derecede yakın akrabalarında Tip 1 diyabet olanlarda, çok sayıda Tip 2 diyabetli yakını olanlarda, gebelik sırasında diyabet ortaya çıkan kadınlarda daha yüksektir. Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülür. Pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamaması veya salgılanan insülinin yeterli derecede kullanılmaması nedeniyle kan şekerinin yükselmesi durumudur. Tip 2 diyabet güçlü bir genetik bağlantıya sahiptir. Tip 2 diyabet genellikle aşırı kilolu veya obez ve 45 yaşın üstündeki insanlar üzerinde etkili oluyor, ancak, gençler arasında da gittikçe yaygınlaşıyor. Bazı diğer tip 2 diyabet risk faktörleri şunlardır:
Ailede geçmişte diyabetin görülmesi Geçmişte hamilelik sırasında meydana gelen bir diyabet şekli olan gestasyonel diyabetin görülmüş olması, 4 kilonun üzerinde bir çocuk dünyaya getirilmesi, etnik köken...
Diyabet belirtileri Sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, yaraların geç iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı cilt, sık enfeksiyon gelişimi, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma görülebilir.
Nasıl tedavi edilir? Doktorunuzun tavsiyesine uyarak, düzenli egzersiz, düzenli ilaç kullanarak yani diyabetle yaşamayı öğrenerek, yaşam kalitenizi arttırabilirisiniz.
Sağlıklı beslenin Fazla yemek özellikle de karbonhidrat içeren besinlerin çok tüketilmesi kan şekeri seviyelerini yükseltir. Kan şekeri kontrolünün sağlanmasında diyabetli bireye özgü beslenme tedavisinin verilmesi önemlidir. Her insanın enerji, karbonhidrat, protein, yağ, lif, vitamin, mineral gereksinimi vardır.
İnsülin ya da ilaçlarınızı düzenli kullanın İnsülin, besinlerle kana geçen şekerin vücut tarafından kullanılmasını sağlayan ve böylece kan şekeri yükselmelerini önleyen bir hormondur. Tip 1 diyabetli kişilerin yaşamak için insüline gereksinimi vardır. İnsülin yaşam için gerekli bir hormondur. Diyabetiniz varsa dışarıdan enjeksiyon yolu ile vücuttaki eksikliği yerine koymanız gerekiyor. Kolesterol seviyenizi kontrol altında tutun. Tansiyonunuzu da kontrol altında tutun.