Tiroid bezesi büyürken hava yollarında daralma oluşur. Bu da uyku apnesi, horlama, ses kısıklığı ve çatallaşmaya neden olur.
Bir çok boğaz ve burun hastalığı horlamaya neden olabilir. Ancak, bazı tiroid hastalıklarında da horlama sık görülen bir şikayettir. Tiroid bezesi nodüllü veya nodülsüz olarak büyüdüğünde ortaya çıkan baskı nedeniyle hava yollarında daralma oluşup horlamaya neden olabilir. Ayrıca, hava yollarında daralma olmaksızın da tiroid hormonun fazlalığı veya azlığı sonucunda gırtlağı oluşturan kıkırdak ve diğer dokulardaki değişiklikler horlamaya neden olabilir. Tiroid bezesi hava alıp verdiğimiz gırtlağın hemen önünde, adem elması olarak bilinen gırtlağa ait kıkırdak çıkıntının altında yerleşmiştir. Bu denli yakın komşuluk dolayısıyla tiroide ait büyümelerde ve nodüllerde gırtlağa baskı oluşur ve nefes alıp verirken sıkıntı, güçlük ve uyurken horlama oluşur. Bu durumun ileri safhalarında uyku sırasında "apne" dediğimiz "soluksuz kalma" durumu ortaya çıkar. Uyku apnesi nedeniyle beyine giden oksijen miktarının düşmesi sonucu kabus ile uyanmaya neden olabilir.
Sinirlere baskı yapar Ayrıca, tiroidin altında ve üstünde bulunan "ses tellerine giden sinirler" gırtlağın sağ ve sol tarafında yerleşmiştir. Bu sinirler, gırtlağın içinde bulunan ses tellerinin hareket etmesini ve konuşmamızı sağlar. Tiroid bezesindeki nodüllerin çok büyümesi sonucunda bu sinirlere baskı oluşur ve "ses kısıklığı ve çatallanması" ortaya çıkabilir. Tiroid bezesi ameliyatlarında, sinirler tek taraflı (sağ veya sol) zedelendiğinde ses telinde tek taraflı felç (vokal kord paralizi) ortaya çıkar ve ses kısıklığı oluşur; ameliyattan 6-12 ay sonra diğer ses telinin daha fazla çalışmasıyla ses kalitesi "kısmen" düzelir. Ancak her iki (sağ ve sol) ses teli sinirinin zedelenmesi durumunda ses teli komple felç olur ve ağır ses kısıklığı ortaya çıkar; hatta, gırtlağın tamamen kapanması nedeniyle hasta boğulma nedeniyle ölebilir. Hasta yaşadığı takdirde, ameliyattan 6-12 ay sonra hafif düzelme olur ama sesin tamamen düzelmesi artık mümkün değildir. İşte, ses tellerine giden sinirlere nodül ve kansere bağlı bu baskı ve ameliyat sırasında ortaya çıkabilen bu sinir zedelenmesi nedeniyle sadece ses kalitesi bozulmaz, aynı zamanda horlama ve uyku apnesi de sık görülür. Sinirlerin zedelenmesi ile ses tellerinde ortaya çıkan ses teli felci, gırtlaktaki hava yolunu daraltır ve rahat nefes almamızı engeller. Ayrıca, hem tiroid hormon fazlalığında (hipertiroidizm) hem de hormon azlığında (hipotiroidizm), karmaşık mekanizmaların etkisiyle, daha önce horlamayan hastaların horlamaya başladığını görebiliyoruz. Özellikle, tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidizm) ve çok nodüllü guatrı olan hastalarda horlama daha sıktır. Hastaların tiroid hastalığının ameliyatlı ve ameliyatsız tedavisi ile horlama, ses kısıklığı ve uyku apnesinin de düzeldiği görülür. Ancak, ameliyat sırasında ses telleri sinirleri zedelenmişse, zamanla kısmi düzelme olsa da, tam düzelme mümkün olmaz.