Hastalar guatr tedavisinden önce bir dizi tetkiklerden geçirilir. Bu, tedavi yöntemini belirleyen önemli bir uygulamadır.
Tiroid Sintigrafisi Tiroid bezesinin ve tiroiddeki nodülün fonksiyonu hakkında bilgi elde etmek için kullanılır. Sintigrafi çekilmeden kısa bir süre önce düşük doz Teknesyum- 99 m isimli zararsız bir radyoaktif maddenin damardan enjeksiyonunu takiben gama kamera adlı cihazla görüntü alınır. Bu görüntüye sintigrafi denir. Bu ilaç, gerek hastaya gerekse çevresine zararlı değildir ve bu maddelerin temini ve kullanımı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca sıkı sıkıya denetlenmektedir.
İdrar ölçümleri önemlidir Sintigrafi, deneyimli nükleer tıp uzmanı tarafından yorumlanmalıdır. Sintigrafi, bilgisayarla otomatik olarak değerlendirilen bir "film değil"dir. Nükleer Tıp Uzmanı olmayan kişilerin sintigrafi çekip rapor yazması gerek T.C. Sağlık Bakanlığı gerekse Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nca yasaklanmıştır. Buna rağmen bazen bu şekilde rapor yazıldığına tanık olabiliyoruz. Sintigrafi yorumundaki bir hata bazen hastanın gereksiz yere ameliyata alınmasına neden olduğu gibi bazen var olan bir hastalığın "gözden kaçırılmasına" da neden olabilir.
Kan ve İdrar Tetkikleri Hastanın kanı alınarak serbest tiroid hormonları (FT3, FT4) tiroid ile ilgili beyinden salgılanan hipofiz hormonunu (TSH), tiroid antikorları (anti-tg antikor, anti-tpo antikor) düzeyleri ölçülür. Gerektiğinde kanda diğer bazı hormon ve maddelerin ölçümleri de yapılır (örneğin; tiroglobulin, kalsiyum parathormon, karaciğer ve böbreğe ait fonksiyon testleri). Hastanın yeterli iyot alıp almadığı ve aşırı iyot alıp almadığını anlamak için idrarla atılan iyotun ölçülmesi gerekir.
İnce İğne Biyopsisi Tiroid bezesindeki kitlelere nodül denir. Tedaviden önce, nodüllerin kanser olup olmadığını öncelikle ortaya konması gerekir. Bu da ancak biyopsi ile mümkündür. Biyopsi, iğneyle yapılır. Tiroid bezesindeki nodülden ince iğne ile numune alınması işlemine tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) denir. Kalçadan yapılan iğne kadar acı verir, ancak hastalar bu işlemin hafif düzeydeki acısına rahatlıkla tahammül edebilmektedir. Muhakkak ultrasonografi atında yapılmalı, iğnenin nodüle girdiği görülmelidir. Ultrasonografi ile yapıldığında, iğnenin diğer organ ve dokulara zarar vermesi de önlenmiş olur.
Diğer Tetkikler Daha nadiren, bazı karmaşık tiroid hastalıklarında, ağızdan veya enjeksiyonla çeşitli ilaçlar uygulanarak tiroid bezesinin ve hipofizin vereceği tepkilerin değerlendirildiği testler de vardır. Her hastaya uygulanmaz, ancak deneyimli uzmanlar ve merkezlerden hekim kontrolü altında uygulanır.