'Anayasa'nın değiştirilemez maddelerini tartışmaya açmaya hazırlandığı' haberlerinden ötürü tepki alan Kılıç, 3 gün sonra yalanladı: Hukuken mümkün değil.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, "Anayasalardaki Değiştirilemez İlkeler" konulu sempozyumda, "Anayasa'nın değiştirilmesi önerilemeyen maddelerini tartışmaya açacağını söylediği" haberleri, devletin zirvesinde büyük tartışma yarattı. Meclis Başkanı Köksal Toptan başta, geniş kesimlerden eleştiri alan bu girişim haberine, 3 gün sonra Kılıç'tan yazılı bir yalanlama geldi. 10 Kasım'da Bilkent Üniversitesi'nde yapılan sempozyumun ilk bölümünün ardından mazereti nedeniyle salondan ayrılmak istediğini aktaran Kılıç, bunun üzerine oturum başkanının, birkaç kelimelik bir konuşma istediğini vurguladı. Kılıç, şöyle devam etti:
'Yapılan niyet okumasıdır' "Ben de böyle önemli ve hassas bir konuyu, bizim mahkememizin kuruluş yıldönümünde yaptığımız sempozyumlar için konu olarak tespit etmemizin, mahkemenin konumu nedeniyle mümkün olamayacağını, buna cesaret edemeyeceğimizi söyledim. Cesaretle seçilen bu konu nedeniyle toplantıyı tertip edenlere teşekkürlerimi ileterek toplantıdan ayrıldım. Altını çizerek ifade etmek gerekirse toplantıda Anayasamızın söz konusu maddelerine ilişkin herhangi bir değerlendirme, yorum veya görüş, tarafımdan ileri sürülmemiştir." Sözü edilen değişikliğin zaten hukuken mümkün olmadığını vurgulayan Kılıç, iki cümlelik açıklamasının "İlk maddeleri değiştirmek istiyor" biçiminde sunulmasının "niyet okuması" olduğunu belirtti. Kılıç, "Maksadı aşan, eleştiri ötesi, şahsımı ve kurumu yıpratmak nitelikli siyasi değerlendirmelerle ütopya yaratılması üzüntü, kaygı ve hayret vericidir" dedi.
Yüksek Mahkeme'de yüksek gerilim Raportör Osman Can, sempozyumda bu maddelerin değiştirilebileceğini açıkça dile getirmişti. Bu gelişmelerin Yüksek Mahkeme'de de gerginlik yarattığı, yazılı açıklama da dahil bir dizi tepki önerisinin tartışıldığı öğrenildi.